De juiste online tools maken het schrijven makkelijker

Of je nu contentmarketeer, journalist, blogger, SEO-specialist of gewoon schrijfliefhebber bent: goed schrijven is een vak apart . Maar, wat ook geldt: iedereen kan beter leren schrijven. De juiste online tools kunnen je hierbij helpen. Voor het (SEO-)schrijven zelf, foto’s zoeken en editen, webpage testen, and so on. Ik verzamelde de IKONS Favorites voor je.

SCHRIJVEN

·      Synoniemen.net: Stel je schrijft een blog voor een frikandellenproducent. Je wilt dan niet de hele tijd praten over die producent, want dat leest niet lekker. Synoniemen.net is there to help you. Uiteraard niet voor de frikandelvarianten (ik heb het geprobeerd), maar wel voor de fabrikant, maker of ontwikkelaar.

·      DeepL: One of my favorites. Handig als je wat beter wilt vertalen dan via Google Translate. En wie wil dat nou niet. DeepL geeft je ook suggesties voor andere woorden die ongeveer hetzelfde betekenen. De vertaling van zowel losse woorden als hele lappen tekst is echt top. Wil je pro versie? Go pro! Maar met de gratis versie vertaal je jouw teksten echt al top.

·      Is het B1? Onze communicatiecollega’s van Loo van Eck (LvE) ontwikkelden samen met GridLine en Klinkende Taal een website waar je kunt checken of een woord niet te moeilijk is voor de gemiddelde lezer. Handig! Poneer uw saillante substantieven en adjectieven hier om te kijken of het B1 is 🤓.

·      Emojicopy: Onmisbaar als je je teksten wilt voorzien van emoji’s (smileys). Vooral handig als je een social post of nieuwsbrief aan het maken bent op je laptop. Er zijn ongeveer 29.586 emoji’s beschikbaar. Just kidding, ik heb ze niet geteld. Maar het zijn er veel. Gebruiken dus!

Screenshot 2020-12-16 at 09.52.41.png

FOTO’S

Zoek je free stock foto’s? Gebruik dan Unsplash. Alleen een free account aanmaken, maar daarna ligt de wereld van rechtenvrije foto’s aan je voeten. Handig als je niet zo veel eigen beeldmateriaal hebt.

VORMGEVING

Heb je eigen beeldmateriaal om te bewerken? Of wil je gewoon documenten of social mediaberichten vormgeven? We 💛 Canva. Alle IKONS kunnen niet meer zonder. Het is super gebruiksvriendelijk en ook hier heb je als gemiddelde gebruiker genoeg aan de gratis versie. Ideaal!

WEBPAGE TESTEN

Zware afbeeldingen maken je pagina traag. Dat betekent ook een slechtere ranking in Google. Geen paniek, gebruik WebPageTest of Google Page Speed om jouw website te testen! Scores gezien? Afbeeldingen te groot of te zwaar? Gebruik TinyPNG om je afbeeldingen te verkleinen. Et voilà: als een raket geladen die site!  

SEO-SCHRIJVEN

Om Google-friendly (SEO) te schrijven, moet je eerst goed weten hoe je website of pagina’s er nu voor staan. Je kunt hier zelf al een heel eind mee komen door vooronderzoek te doen: kijk naar de snelheid en gebruiksvriendelijkheid met bovenstaande webpage tests en check of ‘ie mobile friendly[RH1]  is. Daarna is het belangrijk om een keyword-onderzoek te doen. Zoekmachine-optimalisatie is anno 2020 (en bijna 2021) al lang niet meer één keyword op de juiste plaats zetten. En daarom passen tips over hoe je goed SEO kunt schrijven ook niet in één alinea. Dat zou te kort door de bocht zijn. Check bijvoorbeeld eens dit artikel van Frankwatching als je je er echt in wilt verdiepen.

Robbert bij Tennet.jpg

Genoeg online tools dus om het schrijven makkelijker te maken. Pick your favorites! Vragen over dit topic? Write a message.

- Robbert

Vorige
Vorige

Recycle je content: 10 quick & easy tips

Volgende
Volgende

Content meten: hoe doe je dat?