Zwangerschapsvervanging voor je marketingteam

Er heerst blijdschap bij jou op de marketingafdeling: een van de medewerkers is zwanger! Je bent blij voor je collega. Toch vraag je je af waar je haar werkzaamheden onder gaat brengen. Geen zorgen, het tijdelijk inhuren van iemand is mogelijk!

IKONS kun je inschakelen voor een zwangerschapsvervanging op het gebied van marketing & communicatie. We werken op tijdelijke basis, zijn snel up-and-running, weten hoe we onze specialisatie kunnen inzetten en, zeker niet onbelangrijk, zijn snel onderdeel van het team.

Hoe gaat een zwangerschapsvervanging in z’n werk? Waar moet je opletten? Hoe lang duurt het traject en hoe werkt de samenwerking met IKONS? Deze, en nog veel meer vragen beantwoorden Marlou en Marrigje in dit interview.

Meer weten over het inhuren van tijdelijke krachten? Neem hier vrijblijvend content met ons op.

HOE VAAK HEBBEN JULLIE ZWANGERSCHAPSVERVANGING GEDAAN? WANNEER WAS DIT? EN BIJ WELK BEDRIJF?

Marlou: “Drie keer maar liefst. Eerste keer was in januari 2017 bij TMC, een technisch detacheerder van hoogopgeleid personeel.

De tweede keer was in juli 2017 bij Dorel Juvenile, het moederbedrijf van kinderwagen merken Maxi-Cosi en Quinny. Ik heb de Social Media & Campaign coördinator in het European Omnichannel team vervangen tijdens haar zwangerschapsverlof.

De derde keer was bij Arriva Treinen en Bussen. Dit was in november 2018. Hier verving ik één van de twee regiomarketeers van Arriva Limburg in Maastricht, samen met collega-IKON Evie. Wij vingen samen een fulltime zwangerschapsvervanging op, omdat we destijds allebei niet fulltime beschikbaar waren.”

Marrigje: “Ik heb nu drie keer zwangerschapsvervanging gedaan. De eerste was in 2018, bij Janssen & Janssen Incasso en Gerechtsdeurwaarders als communicatieadviseur, de tweede bij PSV in 2019 , als marketeer en de andere bij Univé als campagne coördinator”.

MARLOU, HOE LANG DUURDE DE VERVANGINGEN? HAD JE INWERK- EN UITWERKTIJD?

“Alle zwangerschapsvervangingen duurden tussen de 4 en 6 maanden. Deze projectlooptijd omvatte alle drie de keren een inwerk- en uitwerkperiode van 2 weken en het daadwerkelijke verlof.”

HOE VERLIEP DIT PROCES?

“Het proces verliep erg goed, het is heel fijn om door iemand die de werkzaamheden en het bedrijf van binnen en buiten kent, ingewerkt te worden. Daarnaast is het ook fijn voor degene die terugkomt, dat ze ook even rustig ingewerkt wordt en dat we samen kunnen opstarten.”

WAT WAREN JE WERKZAAMHEDEN?

“De werkzaamheden verschilde per vervanging, het waren alle drie andere rollen. Wat ze wel gemeen hadden, is dat je de dagelijkse werkzaamheden en de geplande projecten oppakt.

Daarnaast denk je vanuit je expertise ook mee aan verbeteringen en optimalisaties die je bij vorige opdrachten hebt meegekregen. Denk aan trends en ontwikkelingen op het gebied van online marketing, handige tools, content mogelijkheden etc. Bij iedere vervanging lag de focus wel op marketing(communicatie), zorgen voor continue zichtbaarheid van de organisatie zowel intern als extern en offline als online.”

Marrigje

MARRIGJE, WAS JE SNEL ONDERDEEL VAN HET TEAM? HOE WAS HET TEAM EN HOE REAGEERDE ZIJ OP JOU?

“Ik vind het belangrijk part-of-the-team te worden. Alle keren is dat ook gelukt naar mijn gevoel. Ik probeer er zo snel mogelijk in te rollen, zowel in de opdracht als in het team. De omgeving wordt voor jou vertrouwd, je streeft hetzelfde doel na en het werkt prettig samen, je kunt van elkaar op aan.

Het werkt altijd fijn om in de eerste week diegene te spreken waarmee ik veel ga samenwerken: kennis te maken, verwachtingen te scheppen en te achterhalen welke wensen er liggen die ik wel kan oppakken. Ik vraag ook altijd wat ze een fijne manier van samenwerken vinden en hoe ze het liefst communiceren. Dat opent soms ook ogen en verrast mensen: “oh, huh, dat is goed dat je dat vraagt”.

Dat doe ik om zo snel mogelijk een makkelijke samenwerking op te pakken, want de tijd om af te tasten of een inwerkperiode heb je niet. Als interim ben je gewend flexibel te zijn en je snel aan te passen, probeer dat dan ook zonder dat je een grijs stil muisje wordt. Want je wil natuurlijk wel ergens mensen inspireren en impact hebben.

“Ik vraag ook altijd wat ze een fijne manier van samenwerken vinden en hoe ze het liefst communiceren. Dat opent soms ook ogen en verrast mensen.

— Marrigje

De bedrijven waren super anders en ook had het een hele andere cultuur maar in beide teams zat ik goed op m’n plek.

Sommige hebben niet eens door dat je interim bent, totdat ineens een maand voor vertrek dat ten oren komt. Dan veranderd de band wel een beetje. Niet negatief, maar je hebt wel een andere positie ineens, je wordt de vreemdere eend van het team. Het team reageerde so far goed op de rol van interim. Veel zijn er geïnteresseerd in hoe het werkt, welke ervaringen je op doet, waar je het ‘t leukste vond, of het niet zwaar is steeds te moeten wisselen van plek, job en collega’s en waarom je interim doet.

Het is altijd leuk om te horen dat ze het leuk vonden dat je er was en dat ze fijn hebben samengewerkt. Ik doe het niet voor de complimenten maar je wilt wel een zo goed mogelijke periode met elkaar hebben. Als dat lukt en je hebt resultaat kunnen leveren of mensen kunnen inspireren of iets kunnen leren, sluit dat een periode goed af.”

WAT MAAKT EEN ZWANGERSCHAPSVERVANGING ANDERS DAN ANDER INTERIM WERK?

Marlou: “Je vervangt echt een persoon, een specifieke rol. Dit heeft veel voordelen; je werk is afgekaderd, je kan ingewerkt worden en het is leuk om eens in iemand anders zijn ‘werkleven te kijken’. Nadeel kan zijn dat je wordt vergeleken, of dat het te afgekaderd kan zijn. Maar hier ben ik niet tegen aangelopen.

Ik respecteerde altijd de manier waarop diegene die ik verving haar werk deed en probeerde, op basis van kennis en ervaring, haar werk op bepaalde manieren te vergemakkelijken en optimaliseren. Dit werd achteraf altijd als heel prettig ervaren. Ze gaven dan vaak ook terug: ‘ik werk er al zo lang, dan zit je zo vastgeroest en heb je een dagelijks ritme, door de oogkleppen zie je soms niet hoe het anders of beter kan.’’

Marrigje: “Teams hebben een bepaalde routine en samenwerking met degene die je vervangt. Ze zijn gewend aan de gang van zaken. Collega’s gaan er vanuit dat die routine hetzelfde blijft, wat ook grotendeels wenselijk is, maar tegelijkertijd heb jij zelf een andere werkstijl en persoonlijkheid, iedereen is anders.

Daarom is het belangrijk verwachtingen steeds te managen, continue, en te checken of het is wat ze van je vroegen of wilden hebben. Bij ander interimwerk, zoals aanvulling op het team, moet dat ook, maar op een andere manier. Daar kun je de rol eigen maken, ben je wat flexibeler in aanpak en werkwijze, ligt de opdracht vast en spreek je de verwachtingen uit over of de output is wat ze willen hebben en waar je moet bij schakelen. Zwangerschapsvervanging is je jezelf schikken naar de rol die je overneemt.”

Vorige
Vorige

Tijdelijk een projectmanager inzetten

Volgende
Volgende

Quarterly round-up: q4 2020