De voor- en nadelen van een interimmer
Om als opdrachtgever een interimmer (oftewel iemand die tijdelijk een bepaalde functie aanneemt) in te huren, komen er altijd wel voor- en nadelen bij kijken. Hetzelfde geldt voor de interimmer kwestie. Bij IKONS zijn we de moeilijkste niet, dus zetten wij zetten deze voor- en nadelen op een rijtje voor jullie:
DE VOORDELEN
#1 EEN FRISSE, KRITISCHE BLIK
Door een interimmer in te huren, krijg je iemand in huis die met een bird’s eye naar jouw organisatie kan kijken. Zo ook naar projecten waar jullie mee bezig zijn. Door de gevarieerde werkervaring van de interimmer zal deze persoon ook nieuwe ideeën meebrengen.
#2 SPECIALISME IN HUIS
Heb je iemand voor een specifieke taak nodig, dan heb je aan een interimmer met een specifieke specialisatie een goede oplossing. De specialisme is vaak toegepast op verschillende cases, waardoor er voor elke opdrachtgever en opdracht diensten op maat wordt geleverd.
#3 REDDING IN NOOD
Heb je echt handjes te kort? En moet het snel opgelost worden? Door de flexibiliteit en de kunst van het snelle schakelen is de interimmer in no time aan het werk. Wat ook inhoudt dat er weinig inwerktijd is.
#4 GEMAKKELIJK OP- EN AFSCHALEN
Dit is ideaal voor een opdrachtgever. Heb je een tijdje meer uren nodig? Dan kan je de flexwerker gewoon inzetten of er zelfs iemand bij vragen. Is het wat rustiger? Dan kunnen de uren gewoon weer op een lager pitje gezet worden. Natuurlijk wel in overleg 😉.
#5 GEEN WERKGEVERSLASTEN
Als je een interimmer inhuurt hoef je je niet druk te maken om werkgeverslasten. Geen premies, pensioenregelingen, vakantiedagen.. en alles wat erbij komt kijken. Dit regelen ze namelijk zelf als ZZP’er of wordt geregeld door het detacheringsbureau. Hierdoor loop je ook direct minder risico.
DE NADELEN
#1 ZE GAAN WEER WEG
Een interimmer heb je soms een langere tijd als toevoeging op je team. Je bouwt een band op en als het goed verloopt raak je gewend aan de werkzaamheden die de interimmer oppakt. Maar, ze gaan (helaas) weer een keer weg. Ook voor de interimmer in kwestie kan dat soms lastig zijn. Bij een ZZP’er is het nog lastiger, deze kan je inhuren met een limiet. Anders wordt er gedaan aan schijnzelfstandigheid. Bij een detacheringsbureau is dat in ieder geval niet aan de orde.
#2 JE BOUWT NIET AAN EEN TEAM OP LANGER TERMIJN
Zoals hierboven benoemt, gaan de interimmers weer weg. Hierdoor bouw je ook niet aan een team op langer termijn.
#3 UURLOON LIGT HOGER
Yes. Wat ook geen geheim is, is dat het inhuren van een interimmer duurder is dan het hebben van eigen personeel. Daarover staat weer dat je ook geen werkgeverslasten hebt. Toch kan dit vaak een drempel zijn om langdurig een interimmer in te huren. Ben je benieuwd naar wat de kosten zijn van een tijdelijke IKON? Dat ligt er aan of je een junior contentmarketeer, tijdelijke marketeer of strategisch adviseur in je team nodig hebt.
Wil je meer weten? We’re happy to help!