Slim gebruikmaken van user generated content
User Generated Content. Content gegenereerd door de gebruiker, je doelgroep, je fan. Wat is het en belangrijker nog, waarom zou je het inzetten in je contentstrategie? Vier redenen, althans waarom wij het graag meenemen als contenttype. User Generated Content (UGC) is een authentieke vorm van contentcreatie door en voor je doelgroep. Een paar jaar geleden kon je nog echt spreken van authentieke content, want wist je dat men het oprecht deelde omdat hij of zij het leuk vond, gek was op het merk, of het product goed tot uiting kwam (denk aan kleding, sportauto). Nu vraag je je steeds vaker af: UGC of #spon?
In dit artikel focussen we ons op echte en oprechte User Generated Content. En waarom wij het altijd zouden toepassen in je contentstrategie, als het mogelijk is. We explain why.
1. Authentiek en sympathiek
User Generated Content is authentiek omdat de gebruikers zelf een bericht posten, dus intrinsiek gemotiveerd zijn om het te delen. Zij zien zelf het product als een meerwaarde voor hen om over te posten, schrijven, filmen. Zij raden dus onbewust andere mensen producten aan. En waarom werkt dit voor je merk? Het is als het ware een ‘echte’ review, het komt niet van het merk/product zelf en daardoor zijn mensen eerder geneigd het advies aan te nemen en worden ze over de streep getrokken om het aan te kopen.
2. Awareness en bereik
Via iedere gebruiker die over jouw product, merk of dienst post, bereik je weer meer of nieuwe mensen. De volgers van de user komen dus in aanraking met jouw producten. Ook zorgt het voor een stukje merkbekendheid, het kan voorkomen dat een groot deel van die fanbase nog niet op de hoogte was van jouw merk of nog overtuigd moest worden met informatie en/of content (zoals hieronder alle UGC-content van GoPro). Je organische bereik en merkbekendheid tikt op deze manier heel makkelijk aan.
Het volledige GoPro Instagram-account staat vol met UGC-content (hoe tof!). Hoe weet je dat het UGC is? De @tag die ze plaatsen in de copy bij het bericht.
3. ‘Free’ content
Nederlanders houden van gratis. Dus een grote reden om UGC in te zetten in je contentstrategie is omdat je content creators gratis inzet voor ‘free’ content over jouw product of dienst. En dit onderscheidt ook meteen UGC van influencercontent. Voor het laatste betaal je natuurlijk, al is het in de vorm van productsamples, dan is het nog steeds een vergoeding en daarom geen UGC. Vaak ‘staan’ deze contentcreators uit zichzelf op en belangrijk hierbij is om actief communitymanagement te verrichten. Reageer op ze, complimenteer ze met hun toffe foto. Op deze manier motiveer en stimuleer je hen om nog meer content te plaatsen met jouw product in it.
4. Hoge engagement
Zoals hierboven al vermeld, levert User Generated Content oprechte reviews en adviezen op. Wat je ook vaak terug ziet komen, is hoge engagement op deze posts. Fans die reageren met: Van welk merk is dit? Hoe veel kost het? Waar kan ik het kopen? Wat voor jouw merk of product alleen maar positief kan zijn. Daarnaast zie je ook vaak terug dat wanneer je User Generated Content post op je eigen kanalen, je engagement veel hoger is dan wanneer je een eigen gecreëerde post plaatst. Dit heeft te maken met het echte, het sympathieke. Mensen kunnen zich verplaatsen in de persoon op de foto.
Een goed voorbeeld van een merk dat heel veel User Generated Content inzet is EindhovenCity (citymarketing Eindhoven). En wat een geluk hebben zij ook met de pareltjes die de community aanlevert.
Hoe te stimuleren
Waarschijnlijk ben je van bovenstaande punten wel overtuigd en zou je graag aan de slag gaan met UGC. Echter komt het niet zomaar aanwaaien, althans niet bij alle merken en/of producten. Daarom als laatste, een paar tips om het te stimuleren:
Claim een hashtag en communiceer hierover. Zoals EindhovenCity dit doet met #thisiseindhoven. Zij communiceren in hun bio: ‘Use #ThisisEindhoven to share your Eindhoven vibes.’ Door dit te doen, roep je allereerst mensen op om toffe beelden te delen en ten tweede, kan je heel gemakkelijk via deze hashtag de foto’s terugvinden om te reposten.
Creëer een challenge of winactie. ‘Post een foto met jouw product of dienst en maak kans op..’ Als je er dan ook nog een paar guidelines bij zet wat er op de foto terug te zien moet zijn, heb jij je perfecte UGC.
Zet collega’s in als ambassadeurs, vooral als je dit net gaat opstarten. Heb je er in ieder geval al één. Goed voorbeeld doet volgen.
En als laatste.. Je ziet het steeds vaker terugkomen op verpakkingen van producten of als je iets aan hebt gekocht online, bij de uitcheck-pagina. ‘Ook zo tevreden over je product? Deel het dan op social media met #’.
Vragen over dit topic? Neem contact met me op - happy to help!
- Marlou