Maak in 3 stappen jouw eigen video CV
In het leven van een interim professional of freelancer moet je regelmatig jezelf voorstellen aan verschillende potentiële opdrachtgevers. Uit onze ervaring blijkt een unieke video CV dé manier te zijn om extra op te vallen. Wil jij die speld in een hooiberg zijn en je onderscheiden met een eigen video CV? Volg dan onze 3 stappen en ga direct aan de slag!
STAP 1: Visualiseer jouw persoonlijke merk en verhaal
Video is een sterk middel om de aandacht te trekken, het is aan jou om die aandacht vast te houden. Zie jezelf als merk en focus op wat jou onderscheidend maakt. Een aantal vragen die jij jezelf kan stellen van tevoren:
Wat voor soort rol zoek ik, bij wat voor type bedrijf?
Wat zijn mijn skills en hoe zet ik die in? Welke wil ik toepassen binnen mijn werk?
Hoe ben ik als persoon binnen een team? Hoe draag ik bij aan de dynamiek?
Bepaal jouw publiek.
Hoe ga jij je video verspreiden? Via social media of stuur je het mee met een sollicitatie? Zo weet je hoe algemeen of specifiek je moet zijn. Als de kijker jouw CV al in zijn of haar bezit heeft hoef je bijvoorbeeld je opleiding en werkervaring niet nog eens toe te lichten in de video.
aan de slag met jouw boodschap.
Denk hierbij na over de volgende onderdelen:
Vertel je verhaal:
Beschrijf wat je kan en hoe je dit inzet in jouw werk. Houd het kort en krachtig en focus op relevante prestaties en/of skills.
Maak het persoonlijk:
Voeg een persoonlijk element toe, zoals je passies of interesses die iets zeggen over jou als persoon. Maar hou het wel in balans. Het is een video die je voor zakelijke doeleinden wilt inzetten, dus hou het professioneel!
Duidelijke intro en call to action:
De eerste 10 seconden zijn cruciaal. Begin dus met een duidelijke boodschap zoals een vraag die jouw potentiële opdrachtgever kan hebben. Sluit af met een heldere oproep tot actie. Vertel de kijker hoe ze contact met je kunnen opnemen.
Nog wat extra's om over na te denken:
Kleurencompositie:
welke kleuren passen bij je persoonlijkheid? Warme tinten of juist fel neon? Voor inspiratie kan je een moodboard samenstellen of kleurenpallet.
TIP: gebruik https://coolors.co/ om kleurinspiratie op te doen. Daar kan je kleurenpallet samenstellen die jou aanspreekt en op basis daarvan kan jij weer de kleuren van jouw shots bepalen!
Visuals en voorwerpen:
Alles wat je in beeld brengt op de voor- of achtergrond draagt bij aan het verhaal. Vieze vaat of rommel op de achtergrond, dat maakt geen professionele indruk. Kies voor een ruimte en voorwerpen die passen bij jou en wat je wilt uitstralen. Denk bijvoorbeeld aan het opschrift van een poster of schilderij, of de zaken op de achtergrond wanneer je een shot buiten opneemt.
Is voetbal écht een passie? Schop een bal van het ene naar het andere shot of misschien draag je wel een shirt van jouw favoriete band. Denk vooral na over wat jij wil vertellen over jezelf en wat ook passend is bij een rol waar je naar op zoek bent.
Verwerk alles in een storyboard.
Oké, je verhaal en je visuele idee staat. Maak je plan concreet en gebruik een storyboard. Zo krijg je direct een overzicht van hoe jouw video eruit komt te zien. Twijfel je over hoe iets het beste zal overkomen? Maak dan meerdere versies van hetzelfde shot en bekijk later in je edit welke versie van het shot het beste past.
Er zijn verschillende tools waarmee je je storyboard/ shotlist kunt maken:
The good old Excel en Word.
Ben je vooral tekstueel ingesteld en pragmatisch ingesteld? Dan kan Word of Excel al de uitkomst bieden. Maak een tabel aan waarin je een indeling maakt in: Shot nummer, shot omschrijving, te benoemen tekst en locatie. Dit houdt het lekker overzichtelijk en je kunt afstrepen wanneer iets erop staat.
Canva (www.canva.com).
Ben je vooral visueel ingesteld (zoals velen van ONS bij IKONS)? Dan is Canva the way to go. Dit platform heeft alles in huis om een idee tot leven te brengen. Type 'storyboard’ en je krijgt tientallen voorbeelden! Vervolgens kun je het precies aanpassen naar zoals jij het wilt, je kunt schetsjes toevoegen en een omschrijving van de scène.
Miro (www.miro.com). Wil je een volledige carte blanche? Dan is Miro ook een top programma. Hoewel ze hier ook heel handige templates aanbieden voor storyboards, kun je hier helemaal je eigen vorm aan geven met titels, sticky notes, tekeningetjes etc. en de werkruimte is ongelimiteerd, dus je kunt helemaal los gaan met jouw gedachte om het neer te zetten.
STAP 2: De video opnemen – een goede voorbereiding is het halve werk
Zorg dat je technisch goed voorbereid bent, zeker als iemand jou gaat filmen moet je heldere instructies kunnen geven. Een aantal punten om op te letten voordat je gaat filmen:
Bepaal je frame.
Denk na over hoe jij je video wilt delen: stuur je het alleen mee als bijlage, of wil je het delen op LinkedIn/ Instagram of Tiktok? Video’s op socials worden vaak via mobiel gekeken, dus dan is staand filmen de beste keuze. Heb jij een ander doel met jouw video, zoals een langere youtube reeks. Dan kan horizontaal een betere keuze zijn. Bepaal dus of je staand of horizontaal shots gaat opnemen.
Gebruik een goede camera:
Een smartphone met een goede camera is vaak al voldoende zijn maar zorg ervoor dat de video van hoge kwaliteit is. Zorg dat je frames per second (FPS) op 25 staat, geeft de meest natuurlijk look. Maar wil je bijvoorbeeld dingen kunnen vertragen in je video zonder dat het er hakkelend uitziet? Ga dan voor een verdubbeling, dus 50 of 100 FPS. Qua kwaliteit film je, wanneer je telefoon dit kan, het beste op 4K. Bij 4K staan je pixels 4x zo dicht op elkaar dan bij Full HD. Zo verzamelt je telefoon de meeste input, wat weer handig is in je nabewerking want dan kun je het beeld croppen zonder kwaliteitsverlies.
Content maken met je telefoon als een PRO!
👋 Oké een telefoon is dus goed genoeg om je video’s te maken, maar waar moet je op letten? Tijdens onze dagvullende workshop “Content maken met je telefoon” ga je met een professionele video- en fotograaf op pad terwijl ze je alle kneepjes van het vak leren. Succes gegarandeerd!
Meld je hier aan voor de IKONS workshop ‘Content maken met je telefoon’
Belichting:
Zorg voor goede belichting. Natuurlijke lichtbronnen zijn het meest ideaal, maar je kunt ook extra lampen gebruiken om schaduwen te vermijden. Gebruik je een lamp als directe lichtbron? Zorg dan wel dat je een transparant papier of witte doorschijnende doek voor je lamp plaatst, om een ‘softbox’ na te bootsen. Dit geeft een mooi zacht licht en voorkomt dat je een te felle lichtvlek krijgt in je video.
Geluid:
Neem je in een stille ruimte op? Dan is de audio van je telefoon vaak goed genoeg. Houdt wel rekening met onverwachte omgevingsgeluiden zoals een deurbel, de poes van je buren, een politie met sirene die net langskomt etc. Niet handig, en moeilijk eruit te editten. Maak eerst een paar testshots om te horen of de ruimte waarin je filmt ook niet te dof of te hol klinkt. Wij raden aan om, indien mogelijk, een externe microfoon te gebruiken om ervoor te zorgen dat je goed verstaanbaar bent. Dit kan met een airpod in je oor of een extra telefoon of Ipad die het geluid opneemt. Slecht geluid kan een goede video verpesten.
Locatie:
Onderzoek van tevoren de locaties waar je gaat filmen. Is het er rustig of druk? Zijn er elementen die je moet weghalen of toevoegen? Denk goed na over wat in beeld wil brengen.
STAP 3: Jouw video bewerken tot een persoonlijk én professionele boodschap
De laatste en meest belangrijke stap: het bewerken. Er zijn verschillende gratis en betaalde programma's waar je mee kan werken. Een aantal gebruiksvriendelijk programma’s waar wij graag mee werken zijn:
Canva (gratis):
Jaha we zijn fan! Met Canva heb je direct alle tools in huis om jouw video te bewerken. Binnen hun online omgeving heb je toegang tot effecten, visuals en kan je jouw video makkelijk plakken en knippen. Let wel op: veel tools die ze aanbieden vallen binnen hun 'premium’ abonnement en die is wel betaald. Enige nadeel is wel dat je titels niet als losse ‘paden’ worden weergegeven, zoals in veel andere edit tools het geval is. Het wordt namelijk echt weergegeven als ‘laag’ op een bepaalde shot en is daarmee moeilijk te kopieëren of plaatsen in een ander shot.
2. Inshot (gratis app):
Ook een favoriet, maar wel even het watermerkje weghalen voor een professionele uitstraling. Voor de rest zitten hier allemaal handige tools in zoals externe muziek onder je video uithalen en toevoegen als los geluidspad, je video reversen of andere gave video effecten, stickers en teksten in een eigen gekozen lettertype toevoegen.
3. Capcut (gratis app):
Wil jij een video maken in de stijl van TikTok? Dan moet je hier zijn. Capcut heeft een legio een toffe templates, waarmee je binnen no-time een creatief format kunt maken. Het is dus makkelijk in gebruik en lijkt qua interface op de manier hoe je in Tiktok edit, maar dan zonder het Tiktok watermerk. Een handige feature vinden wij de automatische ondertiteling (welke je 3x gratis kunt gebruiken). Doe dit wel pas aan het eind van je video, want je hebt maar drie gratis kansen. Daarnaast kun je kiezen uit veel verschillende lettertypes en geluiden, maar helaas is er ook veel premium.
4. Adobe Premiere (betaald):
Wil jij ongelimiteerd kunnen editten en heb je ervaring met Adobe programma’s? Dan vinden wij Premiere de beste keuze. Het grootste voordeel: editten op je computer in plaats van op je kleine mobiele scherm. Weet jij duidelijk wat je wilt, dan kun je met Premiere precies neerzetten wat je voor ogen hebt, zonder dat je gelimiteerd wordt door vaste formats of ‘limited excess’ in de onbetaalde apps. Want dit programma bezit alles wat je nodig hebt om jouw video makkelijk te kunnen bewerken wat betreft overgangen, titels, audio en effecten.
Om met jouw video extra aandacht te trekken en professioneel over te komen kun je een aantal dingen toevoegen:
Muziek:
Dit zet letterlijk de ‘toon’ voor jouw video en kan ook iets over jou zeggen. Ga je voor uptempo, trending beats of juist een rustige achtergrondmuziek? Muziek zegt niet alleen veel over jou, maar ook de sfeer die je wilt neerzetten. Zoek je naar een serieuzere rol, kies dan niet voor een te frivool muziekje. Het blijft immers een video waarmee jij jezelf op professioneel gebied wilt neerzetten.
Tekst en grafische elementen
Gebruik tekstoverlays om je naam, contactgegevens en belangrijke punten te benadrukken. Wees hier wel spaarzaam in, want te veel bewegende of vliegende elementen kunnen juist ook afleiden van de boodschap die jij te vertellen hebt.
PRO TIP: Als jij je video via social media deelt, voeg dan zeker ondertiteling toe! Want mensen kijken hun video’s hier vaak zonder geluid en zo gaat jouw boodschap niet verloren.
Controleer en reviseer:
Vraag vrienden, kennissen en collega’s om jouw video te bekijken en feedback te geven. Zo kan je goed testen of jouw boodschap ook op de juiste manier overkomt.
Extra inspiratie nodig?
Bekijk hier wat onze IKONS collega’s hebben gemaakt: