Terug naar toen met nostalgiemarketing
10 minuten leestijd | Geschreven door ons Britt
“Vroeger was alles beter!” is niet voor niks een gevleugelde uitspraak. Het is dat gevoel dat je krijgt bij de gedachte aan dingen van vroeger. En juist op dit gevoel speelt ‘nostalgiemarketing’ in. Van Furby’s tot Pokémon en van Barbie tot Playmobil. Al deze producten zorgen voor warme herinneringen en weemoed. Laat dat nou net de reden zijn waarom deze strategische marketingtechniek zo goed werkt. Wat 'nostalgiemarketing' precies inhoudt, lees je in dit artikel.
Wat is nostalgiemarketing?
De zoete herinnering aan je middelbare schooltijd, het buitenspelen op het schoolplein of de knikkersessies op straat waarbij je je best deed om de mooiste knikkers te verdienen. Pure nostalgie! Ook op TikTok kom je lijstjes tegen met typische dingen uit jouw geboortejaar. Nostalgiemarketing is een vorm van marketing die precies inspeelt op deze warme gevoelens uit het verleden. Een tijd waarin je nog zorgeloos kon spelen met je Barbie. Door de emotionele, nostalgische band die je voelt met een merk, ontwikkel je een positieve merkassociatie. Op lange termijn zorgt positieve merkassociatie weer voor brand loyalty en dat zorgt voor terugkerende blije consumenten.
Wat is er nu zo effectief aan nostalgiemarketing?
Inspelen op emotie is een eeuwenoude techniek en dat is ook bij deze vorm van marketing de way to go! Uit onderzoek blijkt dat consumenten meer geneigd zijn om producten te kopen die aansluiten bij hun persoonlijke wensen en waarden. Hierbij spelen vooral emotionele verbinding en herkenning een belangrijke rol. Nostalgische merken koppelen dus emotie aan, bijvoorbeeld, een advertentie. Calvé Pindakaas doet dit goed in hun reclame ter ere van het 75 jarig bestaan van het merk. Hierin zie je alle reclames van de afgelopen jaren op een rijtje, met de afsluitende zin: “Wie is er niet groot mee geworden?” Veel mensen herkennen de pindakaas van vroeger omdat ze ermee zijn opgegroeid. Op deze manier kunnen merken meer loyaliteit van klanten verwachten. Dat is precies wat je wilt als merk! In andere woorden, we houden graag vast aan fijne herinneringen. Dus wanneer jij als bedrijf hebt bijgedragen aan deze herinneringen met jouw product of dienst, kun je hier je voordeel uit halen.
Hoe wordt nostalgiemarketing toegepast op social media?
Hoewel trends komen en gaan, zijn social media een medium waar je de trends uit de verschillende tijden nog altijd terug kunt vinden. Eigenlijk zijn social media een soort tijdcapsule, waar je niet alleen oude foto’s van jezelf vindt, maar ook memes die aansluiten bij de tijdgeest van die tijd. Merken die nostalgiemarketing omarmen, treffen dé manier om aansluiting met de beoogde doelgroep te vinden, zowel jong als oud. TikTok is hét middel hiervoor. Want video’s zoals “you’re a 00’s kid when” of “you’ll remember this when you’re born in the 90’s” zorgen ervoor dat het warme gevoel van vroeger naar boven komt. Door als merk in te spelen op de trend door bijvoorbeeld retro uitingen naar buiten te brengen of challenges in de stijl van vroeger te posten, zorg je ervoor dat hiermee het warme gevoel van nostalgie bij jouw doelgroep wordt aangewakkerd. Doordat veel mensen die rond dezelfde tijd zijn geboren, vergelijkbare herinneringen of associaties hebben met een bepaald product of merk, zorgt dit er ook voor dat mensen erop willen reageren. De mix van social media en trends of gebeurtenissen met een snufje nostalgie, zorgen voor een krachtige mix van vroeger en nu.
Toffe voorbeelden uit de marketingwereld ‘to keep your eye on’
Er zijn veel bedrijven die hier al goed gebruik van maken in marketingcampagnes. We kennen allemaal nog wel de Nokia van vroeger. Toen de smartphone op de markt kwam was het iconische merk van deze telefoon snel uit ons geheugen gewist. Maar het merk is weer bezig aan een opmars! Want waar FOMO (Fear Of Missing Out) een bekend (en berucht) fenomeen is onder Millenials en Gen Z, is JOMO (Joy Of Missing Out) een trend die steeds meer omarmd wordt. Van alles vastleggen op camera op een festival naar niets vastleggen en helemaal van de radar. Nokia brengt met deze reden dan ook de Nokia 3210 opnieuw uit. Géén TikTok, géén Instagram en géén verbinding met 5G. Een leuke manier van inspelen op deze trend, vinden wij!
(Image credit: NokiaMob)
Ook is het make-up merk Urban Decay aan de slag gegaan met het terugbrengen van de oude paletten. Het ‘Naked’ palette, een van de eerste paletten van het Amerikaanse cosmeticabedrijf, was de ultieme bestseller en voor menig meisje een van de eerste parels om toe te voegen aan de make-up collectie. Door deze terug te brengen worden niet alleen nostalgische gevoelens aangewakkerd, maar is dit ook dé uitgelezen kans om deze all-time favorite weer opnieuw te gaan gebruiken.
Muziekliefhebbers is het waarschijnlijk niet ontgaan, maar ook veel nummers van nu zijn een remake van de oude variant. Neem bijvoorbeeld I’m Good (Blue) van David Guetta en Bebe Rexha. Deze versie is een remake van het bekende nummer Blue (Da Ba Dee) van Eiffel 65. En zo zijn er nog veel meer nummers die inspiratie halen uit het verleden. Waarom? Omdat deze nummers velen terugbrengen naar die tijd waar gedanst werd tot in de late uren in de kroeg met je favoriete mensen om je heen. Logisch dus dat veel artiesten dit warme gevoel omarmen in de nieuwe muziek die ze uitbrengen.
Van muziek tot aan social media campagnes; de trend van nostalgiemarketing laat zien hoe belangrijk emotie kan zijn als drijfveer voor iemand om een product of dienst aan te schaffen. Op deze manier kun je liefde voor vroeger koppelen aan een liefde voor jouw merk.
Hoe jij als bedrijf hierop in kunt haken? Ga bij jezelf eens na waar jij een warm, nostalgisch gevoel van krijgt en kijk hoe je de koppeling kunt maken bij jouw bedrijf. Succes!
Britt