20 killer content tips voor 2025

De contentkalender is niet meer weg te denken uit je marketingafdeling. Maar hoe houd je ‘m fris, relevant en impactvol? Hoe zorg je dat je content opvalt én bijdraagt aan je merkverhaal? Met deze 20 praktische en creatieve tips geef je jouw content een boost dit jaar!

1.Speel in op actuele trends of herkenbare situaties 

De wereld ontwikkelt zich sneller dan ooit. Inspelen op actuele trends en memes – van TikTok-sounds tot populaire sketches – is dé manier om relevant te blijven. Maar let daarbij wel op wat bij je bedrijf of merk past. Anders kan het al snel ‘cringe’ oftewel een beetje ongemakkelijk worden. Past dat niet zo bij je, denk dan eens na over welke herkenbare situaties bij jouw doelgroep of bedrijf passen. Dit zorgt voor content die erg ‘shareble’ is, en deze wordt hoog beoordeeld in het algoritme! 

2. Recycle je content 

Gooi nooit zomaar iets weg. Splits een blog op in losse social media posts, gebruik shots uit een video opnieuw, of herbewerk visuals met een andere insteek. Mooie beelden gemaakt voor een story? Gebruik ze opnieuw in een post! Recyclen is niet alleen duurzaam, maar ook slim en efficiënt.  

3. Daag jezelf uit en zoek naar jouw contentstijl  

Jouw merk heeft een uniek verhaal. Investeer tijd om te ontdekken waar je merk voor staat, wat je precies uit wilt stralen en wat jouw tone of voice is. Een herkenbare stijl zorgt ervoor dat je blijft hangen bij je doelgroep.  Zodra je jouw stijl hebt ontdekt, zal je doelgroep deze gaan herkennen in de content en blijf je beter hangen.  Andere merken kunnen zeker voor inspiratie zorgen, maar geef altijd je eigen interpretatie eraan en voer het uit binnen jouw eigen stijl. 

4. Gebruik creatieve formats en blijf consistent met het gebruik 

Heb je een creatief contentformat ontwikkeld? Gebruik het dan consistent. Pas na een aantal herhalingen kun je zien wat écht werkt. Herkenning bij je doelgroep begint met herhaling. Gooi jouw formats dus niet na een keer gebruiken weg maar zet ze consistent in een meet de waarde ervan. 

5. Lijstjes en how-to’s zorgen voor toegankelijke content  

Mensen worden dagelijks overspoeld met content en hebben een steeds kortere spanningsboog. Wissel je content eens af met lijstjes en how-to’s. Dit is toegankelijk en behapbaar voor je doelgroep. Vaak wordt zulke content opgeslagen en gebruikt voor een later moment. Hiermee zorg je ervoor dat je langer blijft hangen bij de doelgroep en wellicht wordt jouw content zelfs gedeeld met anderen. Win-win dus! 

6. Multichannel marketing zorgt voor extra zichtbaarheid  

Het is belangrijk om je content te verdelen over verschillende platformen, zo kom je eerder bij de doelgroep aan bod. Verdiep je in de unieke eigenschappen van elk platform. Wat werkt op LinkedIn, werkt niet per se op Instagram. Pas je content aan, zonder het overal klakkeloos te kopiëren, want dat is een no-go. 
 
 7. Community building + interactie = key  

Content draait niet alleen om zenden. Ga de dialoog aan, luister en creëer betrokkenheid met je community. Een sterke community is de basis voor duurzame groei.  Samenwerken met je doelgroep maakt jouw merk sterk en geeft belangrijke inzichten.  

8. Deep dives zijn waardevol  

Ondanks de overload aan content die mensen over zich heen gestort krijgen, wil je doelgroep af en toe ook wat meer diepgang. Bied naast snelle, snackable content ook ruimte voor verdieping. Een uitgebreide blog of whitepaper kan net het verschil maken. Denk voorbeeld aan het doorlinken van bezoekers naar een andere pagina, waar ze meer informatie kunnen lezen. Ga voor jezelf na welke doelgroep deze uitgebreide informatie kan waarderen en op welk platform je deze het beste kan tonen.

9. Help je doelgroep met FAQ’s & community building

Vaak heeft je doelgroep veel overeenkomende vragen. Speel hierop in en behandel proactief frequently asked questions (FAQ’s) op jouw social mediakanalen. Veelgestelde vragen beantwoorden op je socials is een laagdrempelige manier om waarde te bieden én interactie te stimuleren. Daag jezelf ook uit om vragen te stellen aan je doelgroep door middel van stickers, of actief reacties ophalen in comments. Wanneer je dit vervolgens weer omzet tot nieuwe content, is deze relevanter voor je community en voelen zij zich betrokken.

10. Gebruik AI en online tools voor contentcreatie  

Tools als ChatGPT, Canva en Midjourney bieden eindeloze mogelijkheden en maken je leven als contentmaker echt makkelijker.  Experimenteer en kijk hoe je processen kunt verbeteren en versnellen zonder authenticiteit te verliezen. Maar onthoud dat het geen copy+paste oefening is. Bij Ai programma’s is het nog steeds garbage in-garbage out. Zorg dus dat je eerst zelf een duidelijk beeld hebt van je boodschap, voordat je Ai inschakelt.

11. Vergeet de essentie van offline marketingactivaties niet  

Ook in een digitale wereld blijft offline marketing krachtig - denk aan evenementen, pop-ups of sampling-acties. Combineer online én offline voor maximale impact en echte verbinding met je doelgroep.  

12. Gebruik het 3H-model als leidraad voor contentmarketing  

Een contentplan lijkt soms een hoop gedoe, maar het is je geheime wapen voor structuur én impact. Met het 3H-model maak je een simpel maar krachtig raamwerk voor je content. Hero-campagnes zijn er om grote knallers te maken en aandacht te trekken. Hub-content bouwt bruggen en versterkt je relaties. En met Hygiëne-content beantwoord je de vragen van je doelgroep. Deze drie samen? Een ijzersterke strategie waarmee je altijd in balans blijft. 

13. Zet in op snackable content voor snelle interactie  

Korte video's, GIF's of pakkende visuals werken perfect op scroll-intensieve platforms. Deze snackable content wordt ook vaker weergegeven in de algoritmen. Voeg een duidelijke call-to-action toe voor directe interactie.  

14. Videocontent is #1 voor meer bereik en interactie  

Bewegend beeld trekt aandacht en is dé favoriet van algoritmes. Of het nu een reel, vlog, behind-the-scenes of explainer video is: video's versterken je bereik én interactie. Door de combinatie van beweging en geluid, komt jouw storytelling nog beter over waardoor kijkers langer blijven hangen en sneller reageren. We zien zelfs de meer traditionele platformen zoals Linkedin veranderen met een grotere focus op videocontent. Let daarbij op dat short-form video’s van maximaal 60 seconden beter beoordeeld worden in het algoritme.

15. Experimenteer met take-overs 

Laat eens een ander het verhaal vertellen. Een medewerker, influencer of klant zorgt voor een frisse blik op jouw bedrijfsvoering. Met zo'n take-overs geef je je publiek een kijkje in de keuken vanaf een ander perspectief die vaak een authentieker beeld geeft van je bedrijf en de werkzaamheden. Zit je in een branche waar veel mensen mee te maken hebben, maar ze geen idee hebben wat achter schuilgaat? Dan is het extra interessant om hier door middel van content inzichten in te geven! Denk aan de weg die je baggage aflegt op luchthavens, of de meest voorkomende problemen (én oplossingen) waar elektromonteurs bij energiebedrijven dagelijks mee te maken hebben.

16. Authentieke content is beter dan perfectie  
Echt is beter dan perfect. Waar het een paar jaar geleden nog ging om de ‘insta perfect’ feed, zijn platformen zoals Instagram nu verschoven naar de functie van een zoekmachine. Mensen willen geïnspireerd en geamuseerd worden, ze willen zich kunnen herkennen in wat ze zien. Door echte beelden, echte mensen, en echte situaties zien, dat zorgt voor verbinding met je doelgroep. Deel verhalen, laat de mens achter het merk zien en wees eerlijk over je processen. Mensen verbinden met mensen, niet met perfecte plaatjes. Zeker in relatie tot de vorige tip, hoeven take-overs verre van perfect te zijn, maar gaat het erom dat ze een real-life inzicht geven.

17. Zet in op UGC 

User-generated content is goud waard. Het laat je merk zien door de ogen van je fans vergroot je geloofwaardigheid, omdat het laat zien wat anderen écht over je merk denken. Moedig klanten aan om hun ervaringen te delen en deel deze trots. Het is niet alleen authentiek, maar versterkt ook de betrokkenheid doordat je je community betrekt bij je content. 

18. Vier je mijlpalen, groot en klein

Of het nu een jubileum, nieuwe klant of ander hoogtepunt is: deel je mijlpalen. Deze momenten tonen groei en menselijkheid. Het versterkt de band met je volgers en nodigt uit tot interactie.

19. Meten = weten, maar gebruik ook je onderbuik! 
Content is een doorlopend experiment. Meet wat werkt en pas je strategie daarop aan. Data biedt waardevolle inzichten om te zien wat werkt, maar uiteindelijk kan dat niet zonder menselijke interpretatie. Onze ervaring leert dat weinig likes of reacties op een bedrijfspagina niet altijd betekent dat je post geen impact heeft. Vaak vinden mensen de content wel degelijk interessant, zonder actief te reageren. Bij brand-awareness draait het bovendien om gezien worden. Aanwezigheid is al een stap vooruit, ook als de interactie op het oog laag lijkt. Laat je dus niet ontmoedigen door cijfers alleen – jouw verhaal heeft meer impact dan je denkt. 

20. Creëer merkbinding door give-aways
Een waardevolle winactie of een handige download laat zien dat je begrijpt wat je doelgroep nodig heeft. Dit gaat verder dan interactie – het bouwt vertrouwen en positioneert je als expert. Of je nu een whitepaper deelt, een exclusieve korting aanbiedt of een unieke ervaring weggeeft, de kracht zit in relevantie en oprechtheid. Het resultaat? Meer betrokkenheid, een sterkere merkbinding en een community die terugkomt voor meer. 


Denk jij nu na het lezen van deze tips, allemaal heel leuk…Maar waar moet ik beginnen? Geen zorgen. Neem dan contact op met ONS en wij schieten graag te hulp met jouw marketing-, communicatie-, content- of projectmanagement vraagstuk.

Vorige
Vorige

TikTok trends voor 2025: Hoe pas je ze toe?

Volgende
Volgende

Meet Mark