hoe adobe firefly jouw creatieve workflow transformeert

Je hebt het misschien wel voorbij zien komen: Adobe heeft een tijdje terug hun eigen generatieve AI genaamd Firefly geïntroduceerd. Hoewel het nog een bètaversie is, biedt het al een geweldig speelveld voor creatieve denkers en makers. Of je nu een doorgewinterde graphic designer bent of gewoon een leuk plaatje nodig hebt voor een presentatie.

Adobe wil verschillende functies gaan uitrollen, daarvan zijn er al een aantal beschikbaar op de website en binnen Photoshop. Hier een klein overzicht van wat je nu al kan doen:

Text to image

Deze tool ken je misschien al van o.a. Midjourney. Je typt een beschrijving van een beeld en de AI genereert het voor je. Vervolgens kan je steeds meer specificeren op stijl, kleur en compositie via de rechterbalk. In kwaliteit heeft deze tool (nog) iets minder te bieden dan vergelijkbare tools, voornamelijk vanwege de data. Adobe maakt uitsluitend gebruik van Adobe stock en data met een open licentie. Wat kortweg betekent dat AI minder informatie heeft om uit te genereren dan andere AI’s (die het hele internet gebruiken). Dit is een bewuste keuze, ze willen hiermee transparant zijn en betrouwbaarheid opbouwen. Lees daar hier meer over.

Text Effect

Laat je gekste ideeën tot leven komen met deze 3D-effecten tool voor tekst. De functie nodigt vooral uit om te ontdekken en te proberen. Ook hier kan je je design steeds specifieker aanpassen naar je wensen.

Generative Fill

De meest innovatieve tool die Adobe tot nu toe heeft uitgebracht, is 'generative fill'. Sinds afgelopen maand kan je deze functie ook als optie gebruiken binnen Photoshop. Hoewel het nog een bètaversie is, zou je dat niet zeggen als je naar het resultaat kijkt. Met deze functie kun je objecten aan een afbeelding toevoegen of een afbeelding verder uitwerken door AI een deel te laten genereren. Het resultaat is verbluffend, je kan bijna niet zien dat het kunstmatig geplaatst is. De functie is binnen creative cloud te downloaden en direct te gebruiken in Photoshop.

dit is nog maar het begin…

Op de website van Abobe is te zien dat verschillende functies nog in ontwikkeling zijn. Op dit moment zijn er al redelijk wat AI-tools die ongeveer hetzelfde bieden, zelfs van hogere kwaliteit. Het grote verschil? De focus ligt op het desingproces. AI dient hier echt als ondersteuning van je ontwerp. Op de lange termijn kan dit ervoor zorgen dat je jouw middelmatige idee tot een extreem hoog niveau kan tillen zonder dat je daar de precieze kennis voor nodig hebt of een heel productieteam moet inschakelen.

Kortom, met Firefly wil Adobe de wereld stapsgewijs kennis laten maken met hun visie op het gebied van generatieve AI. Tot nu toe is 'generative fill' binnen Photoshop veruit de meest innovatieve. Andere functies zijn leuk om mee te spelen en kunnen als toffe basis dienen voor het verder uitwerken van een design.

Firefly is een gamechanger voor designers maar ook voor creatieve denkers. Door de toepassing van AI is het maakproces makkelijker, sneller en geeft het je ontzettend veel vrijheid om tot unieke content te komen.

Bovendien heeft Adobe een duidelijke visie. Ze willen de focus op de maker behouden en ethisch en transparant omgaan met data. Een nobele gedachte die ze hopelijk in de toekomst ook in stand kunnen houden.

- Caroline

Vorige
Vorige

BOOST JOUW MERK OP TIKTOK: TIPS EN TRICKS

Volgende
Volgende

Content om te snacken: trek de aandacht met content atomisatie