Affiliate marketing for dummies

2020, het jaar waarin een flinke stijging in online businesses plaatsvond, nieuwe websites en aanbieders als paddenstoelen uit de grond kwamen dankzij de ontwikkelingen in online shopping en gedrag. Veel ondernemers zagen de kans om een extra zakcentje of een volledig inkomen te verdienen door affiliate marketing als business model in te zetten. Om je op weg te helpen, geven we je in deze blog alle handvaten om zelf de start te kunnen maken. 

Wat is affiliate marketing?

Je ziet het wel eens voorbij komen. Websites, of zelfs YouTube kanalen, verwijzen naar een product of dienst via hun eigen link. Soms zelfs met een kortingscode. Vaak is dit een affiliate link. Hiermee kunnen partijen bijhouden of er via een klik op deze link een conversie heeft plaatsgevonden. Is dit het geval? Dan krijgt de doorverwijzer een commissie. Deze referral links herken je vaak aan de URL. Komt na de originele link nog de naam van de verwijzer of een onduidelijke code met cijfers en letters, dan is dit een affiliate link. 

Wanneer jij start met affiliate marketing, ben jij in essentie de adverteerder. Je creëert content en interesse rondom bepaalde producten en diensten, waarna je doorverwijst naar een platform waar men deze kan kopen. Het voordeel is dat je geen eigen producten of voorraden nodig hebt om geld te kunnen verdienen aan verkopen, maar enkel je eigen platform. We leggen vanaf hier de focus op het creëren en uitbouwen van een eigen website als platform

Bepaal je niche

Voordat we beginnen met het opzetten van een website, gaan we eerst brainstormen over waar je website over gaat. Probeer dit onderwerp zo specifiek mogelijk te maken. Hoe specifieker, hoe minder concurrentie en je content beter zal aansluiten op hetgeen waar men naar op zoek is.

Kies iets waar jij specialist in bent of een passie voor hebt. Je gaat een hoop content schrijven om traffic te genereren, dus het is belangrijk dat je er zelf niet over uitgepraat raakt. Dit maakt het ook gemakkelijker om specifiekere stukken te schrijven waar minder concurrentie op zit. Schrijf een paar ideeën op, dan gaan we naar de volgende stap.

Aan de hand van jouw onderwerp gaan we op zoek naar een geschikt affiliate programma. Met dit programma krijg je de mogelijkheid om jouw website te koppelen en over producten te schrijven die passen bij jouw niche. Grote online retailers zoals Bol.comCoolblue en Amazon beschikken gegarandeerd over een affiliate programma. Maar doe ook vooral onderzoek naar andere platformen die deze programma’s aanbieden die aansluiten op jouw niche. Nadat jij je website hebt opgezet en hier een fatsoenlijke invulling aan hebt gegeven, kan jij je website aanmelden bij één van deze platformen. Zij zullen je website bekijken en oordelen of deze geschikt is. 

Bol affiliate marketing

Maak je website vindbaar

Bij dit onderdeel ben je sterk afhankelijk van SEO, want: 

geen webtraffic = geen doorverwijzingen = geen inkomsten.

Een belangrijk onderdeel is het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek. Maar ook hoe je deze zoekwoorden toepast in je content. Het beantwoorden van vragen rondom je topic is hier zeer belangrijk. Bekijk daarom ook deze blog, waarin we je de tools geven om het schrijven van content nóg makkelijker te maken. Of maak gebruik van answerthepublic.com om vragen te genereren rondom jouw topic en zoekwoorden. 

Het kan een tijdje duren voordat je content daadwerkelijk goed begint te ranken en traffic genereert. Blijf daarom geduldig en schrijf met plezier over de topic naar jouw keuze. Een tip die we je mee willen geven is dat lijstjes altijd goed werken. In ons eigen lijstje leggen we je uit waarom ;)

En off you go! Start met je onderzoek, zet je website op, meld je aan en ontdek wat affiliate marketing voor jou kan doen. Want to know more? Happy to help :).

- Roel

Vorige
Vorige

Waarom? De belangrijkste vraag voor jouw branding!

Volgende
Volgende

Internal branding: breng je merk tot leven