Content owners: 10 redenen waarom je er één moet hebben

Een content owner, vakjargon voor ‘eindverantwoordelijke content’. Waarom is deze titel zo belangrijk? Bij de productie van veel (soorten) content is het belangrijk om overzicht te houden. Wat moet er komen? Wat wordt er geplaatst? Klopt alles met onze strategie? Een paar dingen die een content owner zich zal afvragen. Als je nog geen content owner hebt binnen jouw bedrijf, is dat misschien iets om te overwegen. Om je wat inzichten te geven hebben wij hier 10 redenen waarom je een content owner moet hebben:

#1 IEMAND HEEFT DE EINDVERANTWOORDELIJKHEID

Marlou

Elk bedrijf heeft wel zo’n collega, die alles weet over het kantoor of de klanten. Er is ook een persoon nodig die alles weet over de content die het bedrijf maakt. Iedereen kan bij hem/haar terecht met vragen over de online of offline kanalen. Of om input te geven voor toekomstige content.

#2 VOOR HET OVERZICHT

Om het overzicht te bewaren is er hoogstwaarschijnlijk een content planning. De content owner zorgt ervoor dat deze gemaakt, bijgehouden en uitgevoerd wordt. Ben je benieuwd naar een goede content strategie? Lees hier meer over het Hero Hub Hygiene model.

#3  OM DE STRATEGIE UIT TE BLIJVEN ROLLEN

Er is een strategie ontwikkeld samen met een content planning. Dit moet blijven lopen, anders is het werk voor niks gedaan. De content owner houdt een oogje in het zeil of alle content op tijd gemaakt en aangeleverd wordt.

windows-SwHvzwEzCfA-unsplash+%281%29+%281%29.jpg

#4  OM CONSISTENTIE TE BEHOUDEN

Consistentie is key. Onder andere om het, ietwat vervelende, algoritme tegen te gaan. Hoe meer er gepost wordt, hoe meer kans dat je in de feed terecht komt van je volgers. Dit zorgt voor interactie waardoor jouw volgende post weer sneller in de feed terecht komt, waardoor jouw pagina op zijn beurt weer groeit.

En consistentie is niet alleen belangrijk in het posten van content, maar het draagt ook bij aan het correct doorvoeren van de huisstijl en een professionele website. Consistente content op je website zorgt voor betere positie in de zoekmachines, naamsbekendheid, meer bezoekers en leads.

#5 DE BRANDING IN DE GATEN HOUDEN 

Elk bedrijf/merk heeft een huisstijl. Alleen soms is het lastig om hier één lijn in te houden als je met meerdere mensen aan een of meerdere kanalen werkt. Daarom is het belangrijk dat er één persoon streng de regels er bij houdt, hoe stom dat ook klinkt. Hier komt het stukje consistentie ook weer terug, maar net iets anders. Hoe meer je je huisstijl blijft doorvoeren, hoe herkenbaarder je wordt.

#6  TONE OF VOICE AANHOUDEN

Ook dit is vaak lastig als je met meerdere mensen aan de content werkt. Eigenlijk valt het onder het stukje branding maar het is nog wel een ‘vak apart’. Past de tekst bij het soort content? Is het gepast? Is het te veel? Te weinig? Duidelijk? Goed Nederlands? Goed Engels? Gebruiken we ;) of 😉? Best veel om aan te denken!

#7  voldoende MATERIAAL

De content owner houdt ook in de gaten of er genoeg foto en video materiaal aanwezig is. Wat is er nog nodig voor het volgende kwartaal? Wat voor soort content missen we? Moeten we een fotoshoot inplannen? Geen moment zit je zonder content als je een content owner hebt.

rahul-chakraborty-xsGxhtAsfSA-unsplash+%281%29.jpg

#8 COMMUNITY MANAGEMENT

Likes, reacties, DM’s. Het is slim om te reageren en leuk in te spelen op reacties die je krijgt op jouw content. Dit hoeft niet perse de content owner te zijn. Maar deze persoon moet het wel in de gaten houden. Zo weet je precies waar je wel en geen reacties op krijgt en weet je met welke vragen je doelgroep ziet. Engagement is tegenwoordig belangrijker dan een like.

#9  INSPELEN OP TRENDS

De content owner is hoogstwaarschijnlijk een content queen/king en is op de hoogte van alle social trends die er spelen. De content owner zorgt er dan ook voor dat er op de trends wordt ingespeeld als dat passend is en zet dan iemand aan het werk.

#10  ANALYSEREN

And last but not least, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: meten is weten. Het is belangrijk dat de content owner in de gaten houdt hoe bepaalde content presteert. Op deze manier kan je kijken wat wel en niet werkt en dit vervolgens verwerken in de rest van je strategie en content planning. De online wereld beweegt enorm, trends vliegen je om de oren en het algoritme verandert constant. Dus het is altijd een on going proces met gelukkig ruimte voor veranderingen!

Vorige
Vorige

FAQ & how-to’s: help je doelgroep

Volgende
Volgende

Check: is jouw content al mobile friendly?