3 redenen WAAROM WERKEN IN ZUID-AFRIKA EEN NO BRAINER IS

Overzees werken én genieten van uitgestrekte landschappen, bergen, oceanen, braaien, the big five, wat wil je nog meer?

Sanne en Marrigje reisden af naar Zuid-Afrika, op zoek naar mogelijkheden en te proeven hoe het is om van daaruit te werken. Ze reisden door een klein deel van het land om uiteindelijk in Jeffrey’s Bay neer te strijken, wat naar onze mening een heerlijke uitvalbasis is dankzij de vibe en coworking mogelijkheden. Wij zijn om: werken in Zuid-Afrika zouden we vaker moeten doen.

Sanne en Marrigje zetten op een rij waarom het bij uitstek een fijn land is om te overwinteren en te werken.

 

1. Geen tijdsverschil

Om er maar alvast een paar te noemen: geen of 1 uur tijdverschil (zomer- vs wintertijd), fijne sfeer, over het algemeen erg goed weer (ja, ook hier regent en waait het wel eens behoorlijk) en een mooie variërende natuur waarin je kan onthaasten. Surfen, hiken, duiken, op safari, wijn proeven, you name it. Voor ieder wat te doen. Af en toe kan de stroom een paar uur wegvallen (load shedding, een landelijk probleem) maar dat biedt mogelijkheden je omgeving te leren kennen.

Bezoek aan Mothercity Kaapstad en Workshop (WS17)

Onze trip startte in Moederstad (eerste stedelijke vestiging in ZA) Kaapstad, een stad met een sterke historie en ook internationaal karakter. Een combinatie van stedelijkheid, superaardige mensen, prachtige natuur (hi Tafelberg, baaien en twee clashende oceanen). Een stad dat van wijken aan elkaar hangt en te voet niet te belopen is. Een Uber is je beste vriend (in het hele land eigenlijk) want alleen wandelend door de stad wordt eigenlijk afgeraden, zeker met zonsondergang en in het donker.  

Kaapstad lijkt in afgelopen decennia ontwikkelt te zijn tot internationale hotspot. Het ademt mogelijkheden, fijne koffietentjes, goede ontbijt- en lunchrooms en restaurants. Er wordt in deze plekken gewerkt en gechilled. Wil je echt een werkomgeving hebben als je voor langere tijd in Kaapstad verblijft? Dan is Workshop 17 (WS17) bij uitstek de plek om naartoe te gaan. Ze hebben twee hele toffe locatie waar je met snelle wifi en altijd stroom kan werken. Je plek is te huur voor short- en longstay.

2. werken én cultuur proeven

Vanuit Kaapstad reden we met de auto langs de wijngaarden van Stellenbosch door naar Plettenberg Bay, via de N2, de zogenaamde Garden Route. Plett is een kleine kustplaats waarvan wordt gezegd dat criminaliteit niet bestaat. “The safest place on earth”, in tegenstelling tot de stedelijke gebieden. Plett biedt ontspanning. Het ligt aan de oceaan, je kunt er zwemmen, surfen, zwemmen met zeehonden of wandelen in de Tsitsikamma National Park. We verbleven in Howberry Hills, een prachtige lodge waar de eigenaar de hele plek zelf heeft verbouwd en vormgegeven, en altijd in voor een praatje en een versnapering.

C’Town 🚙 via N2 naar Plett

Inmiddels hebben alle Reisjunk-lezers de plek geboekt, maar waarom ook niet? We kwamen er tot rust aan het zwembad, keken uit over de bergen en vallei, leerden de Afrikaanse cultuur kennen dankzij de mensen die er wonen en werken, genoten van een echte braai en deelden reiservaringen met onze tafelgenoten. De wifi is hier niet zo sterk, maar de moeite waard dit in te calculeren in je werkweek. En ook de dagelijkse load shedding (wegvallen van de stroom) moet je ondergaan. Bij Market on Main in Plett daarentegen is de wifi voldoende om neer te strijken. Niet per se ingericht om je werk te doen maar prima om je administratie even bij te werken, koffie te drinken, te eten en te drinken.  

3. ontmoet andere freelancers

De Garden Route bracht ons verder richting Jeffreys Bay. JBay – of Staybay volgens een aantal langdurig verblijvende internationale freelancers - is het surfwalhalla van de regio. De golven kunnen hoog zijn, rond en zonder white fuzz. Perfect om voor je werkdag de golven te pakken. Je medesurfers (ook dolfijnen) vind je vanaf 6.00 uur in de ochtend in de oceaan.

JBay / Coworking & -living in The Green Room

We verbleven in de coliving van The Green Room, ingericht voor freelancers die vanuit de coworking werken en een accomodatie zoeken. Een mooi, ruim en licht huis waar je samen met een aantal freelancers woont. De een is op doorreis, de ander voor een jaar op workaction, de ander woont er per ongeluk al twee jaar. Het verschilt. De coworking van The Green Room, is op 15 minuten fietsafstand of 10 minuten met de auto van de coliving. In het oude Billabong Headquarters hebben de eigenaren van The Green Room vier jaar geleden hun intrede gedaan en inmiddels is de coworking een fijne community van freelancers die nieuw zijn, of weer teruggekomen zijn. Met het uitzicht op de oceaan en op loopafstand een goede surfspot lonkt het surfen dan ook wanneer je je pauze inlast. En waarom ook niet? Zowel de coworking als coliving hebben eigen stroomvoorziening dus hier heb je onbeperkt snel internet en stroom. Liever niet surfen tijdens je pauze? Zet dan je creatieve brein aan bij de buren van de Coworking: The Pottery. Hier kan je heerlijk ontspannen door keramiek te beschilderen.

Binnen de coworking bepaal je je eigen tempo: heb je een afgesloten ruimte nodig? Of een bureau in stilte? Een belhok? Of ga je goed op de ruis van anderen? Voor iedereen is er wel wat. De plek voelt dan ook heel relaxed aan. Je merkt dat er hard gewerkt wordt maar er is ook ruimte om elkaar op te zoeken en even te ontladen. Community manager Steffie helpt je vanaf binnenkomst ook met al je vragen, het huren van ruimtes en kan je talloze tips geven waar je moet zijn voor eten en drinken. Geen straf om hier je meters te maken, wat ons betreft.

Buiten het werken in JBay is er ook genoeg fijne plekken om te eten. In het zand bij Walskipper, ontbijten bij Tasty Table, healthy food bij First Light en de hooggeprezen (en terecht) koffiebar Flamingo’s. Er zijn goede supermarkten om je inkopen te doen en alles is goed bereikbaar met fiets of de taxi.

Maak de sprong

Wie erover twijfelt of het mogelijk is makkelijk je laptop vanaf de andere kant van de wereld open te klappen, doe het niet: geef Zuid-Afrika een kans om een paar weken te onthaasten. Onze 14 dagen leken 6 weken en we kwamen met frisse energie weer terug in de regenbuien van het Brabantse land. Heeft ook zijn charmes trouwens. Maar één ding staat vast, wij weten in ieder geval wel waar, naast Den Bosch en Antwerpen, onze nieuwe coworking is.

Volgende
Volgende

Meet Britt