Neuromarketing: hoe je jouw doelgroep onbewust kan verleiden
10 minuten leestijd | Geschreven door ons Marsha
Als goede marketeer ken je je doelgroep als geen ander. Je weet wat hun hobby’s zijn, op welke plekken ze graag komen, welke muziek ze luisteren en wat hun lievelingskleur is. Allemaal informatie die je nodig hebt om de aandacht van je doelgroep te winnen en om te zorgen dat ze kiezen voor jouw merk. Maar wist je dat veel van de beslissingen die consumenten nemen vaak onbewust worden gemaakt? Als het gaat om beslissingen dan zijn wij mensen best wel lui. Volgens onderzoek komt ongeveer 95% van onze beslissingen uit ons onbewuste brein. Met behulp van neuromarketing leer je deze onbewuste processen beter te begrijpen. In deze blog nemen we je mee in de wereld van neuromarketing en hoe je dit kunt inzetten om jouw doelgroep (onbewust) te verleiden.
De love language tussen psychologie en marketing
Bij neuromarketing komen de werelden van psychologie en marketing samen. Een krachtig duo die het onbewuste brein weet te prikkelen met effectieve marketingcampagnes. Door middel van neurowetenschap leren we de werking van het consumentenbrein beter kennen. Verschillende onderzoeksmethode zoals eyetracking, emotieherkenning of het meten van hersengolven (EEG) laten zien hoe het brein emotioneel en onbewust reageert op marketingprikkels. Zo leer je je doelgroep beter begrijpen in het beslissingsproces en kun je het gedrag van je doelgroep onbewust beïnvloeden. Ook krijg je antwoorden op vragen als: hoe maakt onze doelgroep haar beslissingen? Wat drijft hen tot aankoop? En hoe sterk is de associatie met ons merk? Nuttige informatie om bijvoorbeeld je website te optimaliseren voor meer conversie of om met een brandingscampagne beter in te spelen op de diepere behoeftes en verlangens van je doelgroep.
3 tips uit de praktijk om je doelgroep te verleiden
Hop en door naar de praktijk. Hier een aantal tips om het gedrag van jouw doelgroep met wat simpele trucjes onbewust te beïnvloeden.
Bouw aan een emotionele band
Consumenten kopen producten vaak niet alleen om de functionele waarde, maar omdat ze een emotionele band voelen met een merk. Neuromarketing toont aan deze emoties een cruciale rol spelen in hoe een (marketing) boodschap wordt verwerkt en ontvangen. Weet jij je doelgroep op het juiste moment in het hart te raken, dan win je op de lange termijn hun voorkeur. Deze techniek staat bekend als emotional priming.
Speel bijvoorbeeld in op bepaalde waarden die voor jouw doelgroep belangrijk zijn. Wat raakt hen? Wat vinden zij belangrijk? Een goed voorbeeld is de campagne van ING ‘This is my life’, waarin de waarde 'vrijheid’centraal staat. De campagne benadrukt dat mensen zelf het beste weten welke keuzes passend zijn in de verschillende fases van hun leven. Door deze focus op vrijheid speelt ING direct in op een waarde die veel klanten aanspreekt.
Bron: ING campagne ‘This is my life’
2. Maak gebruik van social proof
Social proof is de bevestiging van anderen die een product of dienst helemaal geweldig vinden. Wij mensen zijn kuddedieren en dat maakt ons gevoelig voor de goedkeuring van anderen om een merk te vertrouwen. Laat die positieve reviews en testimonials niet in een hoekje verstoffen, maar zet ze in de spotlight in je campagnes en op je website. Dat geeft je merk een flinke boost aan betrouwbaarheid en kan potentiële klanten over de streep trekken. Zowel CoolBlue als Bol benutten de social proof content goed op hun online kanalen.
Voorbeeld CoolBlue - social proof
Met een positieve review van iemand anders ben je sneller geneigd een product of merk te vertrouwen.
2. Inspelen op schaarste
Schaarste prikkelt onze behoefte om iets te willen dat lastig te krijgen is. Uit onderzoek blijkt dat er twee vormen van schaarste zijn: tijd en beschikbaarheid. We kiezen sneller voor een product dat schaars is, omdat we onbewust denken dat het beter is dan iets dat overal te krijgen is.
Bij tijdgebonden schaarste kun je denken aan bijvoorbeeld een tijdelijke actie of een aflopende klok om je bestelling af te ronden. Dit zie je vaak bij het kopen van concerttickets of bij websites met tijdelijke acties zoals Vakantieveiling.nl. Bij een schaarste aan beschikbaarheid kun je denken aan het aangeven van de voorraad. Een goed en welbekend voorbeeld hiervan is Booking.com met ‘Nog maar 2 kamers beschikbaar’. Dit verhoogt de motivatie om snel je boeking af te ronden voordat je misgrijpt.
Voorbeeld Booking.com - schaarste
Simpelweg door het benoemen “Nog maar 1 kamer voor deze prijs …” voel je de urgentie om snel te boeken stijgen. Tel daarbij de rode - opvallende - signaalkleur op en het effect is compleet.
Laat het spel der verleiding beginnen!
Tijd om je doelgroep onbewust te verleiden. Neuromarketing brengt theorieën vanuit de psychologie samen met moderne technologie en marketing. Door de verschillende onderzoeksmethodes leren we de doelgroep nóg beter kennen. Wat werkt wel en wat werkt niet. Dat stelt marketeers in staat om hun campagnes en merkstrategieën veel gerichter en effectiever maken. Achterhaal waar je consumenten op aanslaan, meet welke campagnes onbewust het beste werken bij je doelgroep en optimaliseer je marketinguitingen met de bovenstaande tips.
💡Tip van Flip :
Wil je meer weten over dit onderwerp? Unravel research is een onderzoeksbureau en expert op gebied van neuromarketing. Naast een website met veel blogs en artikelen over dit onderwerp, geven zij elke woensdag om 12:00 uur een gratis lunchwebinar die je kunt volgen. Aanrader dus!
Liever met je neus de boeken in? Dan raden we je het boek “Invloed - de zeven geheimen van het overtuigen” van Robert B. Cialdini aan. Waarin hij zijn 7 beïnvloedingstechnieken breed toelicht.
Marsha