Solliciteren als interimmer: zo doen Kelly en Juul dat

IKONS-projectmanagers Kelly en Juul werken elke paar maanden in een nieuwe omgeving. Heel nice, dat geoorloofd jobhoppen. Maar steeds een nieuwe opdracht betekent ook: veel gesprekken voeren met potentiële opdrachtgevers. Hoe pak je zo’n gesprek nou aan? Is het anders dan een niet-interim-sollicitatiegesprek? Wij vroegen het Kelly en Juul!

  • Jullie hebben inmiddels al een aantal gesprekken achter de rug. Maar hoe was jullie eerste gesprek via IKONS?

Kelly: “Nog voordat ik daadwerkelijk aan de slag zou gaan bij IKONS, had ik al mijn eerste gesprek bij een potentiële opdrachtgever. Een organisatie die al eerder met enkele IKONS collega’s had samengewerkt, dus het warme contact hielp enorm. Bovendien waren ze hierdoor al bekend met de manier waarop IKONS werkt. Het gesprek zelf stond dan ook vooral in het teken van een kennismaking. De klik was er direct, dus nog geen dag later kreeg ik een telefoontje dat ik was aangenomen!”  

Juul: “Voor mij heel herkenbaar! Mijn eerste gesprek had ik al vrij snel na mijn start, volgens mij zelfs in mijn eerste werkweek. Op dat moment kende ik natuurlijk nog niet alle ins en outs van IKONS. Gelukkig had Carla – mijn teamlead – al met deze opdrachtgever gesproken, dus ik hoefde niet veel over onze werkwijze te vertellen. M’n eerste gesprek was dus eigenlijk als ieder ander sollicitatiegesprek: elkaar leren kennen en onderzoeken of de wensen van de opdrachtgever matchen bij mijn skills.”

  • Bereid je je anders voor op een interim-sollicitatie dan op een reguliere sollicitatie?

Juul: “Voor mij zijn de verschillen niet heel groot. Bij elk gesprek verdiep ik me van tevoren in de opdrachtgever, bekijk ik onder andere de website en socials en check ik de LinkedIn van m’n gesprekspartners. Ook neem ik de vacature goed door en bekijk ik waar die matcht met mijn ervaringen en skills, zodat ik dat tijdens het gesprek goed kan toelichten. Wat ik soms wel even extra doe is de site van IKONS bekijken of even bellen met m’n teamlead, voor extra tips en zodat ik ons verhaal weer even scherp heb.”

Kelly is het daar helemaal mee eens: “Het is bijna alsof ik mezelf hoor praten, mijn voorbereiding ziet er exact hetzelfde uit. Daarin verschillen we eigenlijk dus niet van elkaar!”

  • Wat voor vragen worden er gesteld tijdens zo’n gesprek?

Kelly: “Een vraag die bij ieder gesprek wel voorbijkomt, is wat je aanspreekt aan het bedrijf en de specifieke functie. Dit vind ik zelf de leukste! Hiermee kun je echt laten zien waarom jij de perfecte match bent.”

Juul: “Vaak krijg je vragen als ‘waar ben je goed in?’ en ‘wat kun je toevoegen in ons team?’ Extra vragen die je als interimmer weleens krijgt zijn bijvoorbeeld ‘zou je eventueel langer kunnen blijven?’ of ‘in welke tijdelijke opdrachten heb je eerder gewerkt?’ Oh, en natuurlijk de vraag of je het businessmodel van IKONS wilt toelichten.”

Kelly: “Klopt inderdaad, eigenlijk zijn de meeste vragen dus niet heel anders dan bij een reguliere sollicitatie.”

  • Hoe leg je tijdens een gesprek uit dat je als interimmer werkt?

Juul: “Vaak komt dit al eerder ter sprake, bijvoorbeeld tijdens het inplannen van het gesprek. Ik leg in de sollicitatiebrief altijd uit dat ik op projectbasis werk, via IKONS. Tijdens een gesprek vertel ik dat ik gedetacheerd word vanuit IKONS en geef ik een aantal voorbeelden waarvoor je mij of collega’s in kan zetten. Bijvoorbeeld voor vervanging tijdens zwangerschapsverlof of voor een specifieke opdracht zoals het schrijven van een marketingplan.”

Kelly: “Ieder sollicitatiegesprek start standaard met de vraag om jezelf voor te stellen. Dat moment gebruik ik om toe te lichten waarom ik als interimmer werk. Persoonlijk haal ik er heel veel energie uit om bij ieder project weer naar een ander doel toe te werken. Bovendien kan ik zo ervaring opdoen bij verschillende bedrijven in uiteenlopende branches, extra tof natuurlijk! Wanneer ik dit vertel in een gesprek, kan ik gemakkelijk het bruggetje maken naar het werken via IKONS en de voordelen die het biedt.”  

Juul: “Dat ga ik de volgende keer ook doen!”

  • Heb je nog tips voor een sollicitatie voor een tijdelijke opdracht?

Kelly: “Bel altijd even voordat je je cv en motivatiebrief verstuurt. Zo creëer je een eerste contactmoment en vergroot je de kans om uitgenodigd te worden voor een kennismaking. Niet alle opdrachtgevers zijn direct geïnteresseerd in een samenwerking op detacheringsbasis. Het klinkt soms namelijk ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Zo’n eerste telefoontje kan dé gelegenheid zijn om juist de voordelen uit te lichten en eventuele twijfels weg te nemen.” 

Juul: “En bedenk vooraf vast een paar goede ideeën die je tijdens je gesprek kunt laten vallen. Solliciteer je voor social media expert? Check dan vast de socials en bedenk wat jij daar voor gaafs mee zou willen doen. Zo laat je zien dat je al over de opdracht hebt nagedacht en laat je meteen concreet zien welke waarde jij kunt toevoegen binnen het bedrijf. Ben verder vooral – lekker cliché – jezelf, weet waar je goed in bent en stel vragen. Jij wil er zelf namelijk ook achter komen of dit een goede plek is voor jou.”

Denk je nu: dat werken – en solliciteren – als interimmer lijkt me wel wat? Good news: we hebben op dit moment verschillende vacatures openstaan, bijvoorbeeld voor marketing professional. Go check it out!

Vorige
Vorige

Be ready: Het cookieless tijdperk komt eraan

Volgende
Volgende

IKONS verhuist naar Den Bosch