EGC: de marketingtrend die je NU moet omarmen
De verschuiving van perfect gestylede social media feeds naar oprechte verhalen is al een tijd gaande. Het is duidelijk: we zijn klaar met de nadruk op perfectie en kiezen liever voor echtheid. Waar gesponsorde content soms onnatuurlijk of inmiddels nep aanvoelt, biedt Employee Generated Content (EGC) een authentieke en impactvolle manier om je merk of bedrijf tot leven te brengen. Medewerkers delen hun ervaringen, typische situaties of geven een kijkje achter de schermen en brengen je organisatie dichterbij je doelgroep. Maar waarom werkt dit zo goed? En hoe zet je het slim in?
Wat is Employee Generated Content (EGC)?
Employee Generated Content (EGC) is authentieke content die wordt gemaakt en gedeeld door medewerkers van jouw bedrijf. Denk aan foto's, video's, persoonlijke verhalen, blogs of Q&A’s. In plaats van een anonieme merkstem of gesponsorde influencer geef je gebruikers een kijkje achter de schermen met de echte gezichten en stemmen uit jouw organisatie. EGC speelt in op de groeiende behoefte aan echtheid en vertrouwen.
UGC vs. EGC: wat is het verschil?
Om het belang van EGC te begrijpen, is het goed om het verschil met UGC even helder te maken:
UGC (User Generated Content):
Dit is content gemaakt door gebruikers of consumenten van een product, merk of platform, meestal zonder betaling vanuit het bedrijf zelf. Denk aan reviews, berichten op sociale media, foto's gedeeld door klanten, TikToks, Instagram Stories of YouTube-video’s waarin gebruikers hun ervaring delen. Het doel van deze content is authenticiteit creëren en vertrouwen wekken, omdat het van buiten het bedrijf komt.EGC (Employee Generated Content):
Dit is content gemaakt en gedeeld door medewerkers van een organisatie – vrijwillig of op verzoek. Denk bijvoorbeeld aan LinkedIn-posts over hun werkervaring, behind-the-scenes video’s, vlogs vanuit het team of persoonlijke verhalen op Instagram. Het doel van deze content is employer branding versterken, vertrouwen opbouwen en je merk een menselijk gezicht geven.
Samengevat: UGC komt van je klanten, EGC komt van je medewerkers. Beiden verhogen de geloofwaardigheid van je merk, maar spreken verschillende doelgroepen aan en zetten een andere toon.
Tekst gaat onder de afbeelding verder 👇
Hoewel UGC nog steeds waardevol is, merken steeds meer bedrijven dat de behoefte aan transparantie en echte verhalen groeit. Alleen klantreviews of tags op Instagram zijn niet altijd meer genoeg. Mensen willen weten wie er achter een merk zit. Hier biedt EGC een unieke kans: je laat zien wie je bent, door de mensen die er echt werken. Waarom werkt dit dan zo goed?
Jouw team = jouw hoofdpersonages
Vergelijk het met een goede serie: als je steeds dezelfde medewerkers voorbij ziet komen, bouw je daar als volger onbewust een band met hen op. Deze herkenbaarheid maakt je merk menselijker en zorgt voor vertrouwen – nog vóór er contact is geweest.
Minder merk, meer mens
Uit onderzoek van Edelman Trust Barometer blijkt dat mensen medewerkers betrouwbaarder vinden dan officiële merkcommunicatie. Ze kennen het bedrijf van binnenuit én spreken op een oprechte, menselijke manier. Daardoor voelen hun verhalen minder als marketing en meer als eerlijke ervaringen.
Hoe kun je EGC inzetten voor jouw bedrijf?
4 tips (en voorbeelden) om EGC in te zetten voor jouw bedrijf:
Beantwoord vragen en deel persoonlijke verhalen
Laat medewerkers vragen beantwoorden uit de branche of van volgers. Denk aan medewerkers van ELLE die modetips geven of een developer die uitlegt hoe je een product veilig bouwt. Deze Q&A's en persoonlijke inzichten tonen expertise én karakter — een combinatie die werkt op social media én binnen je merkpositionering.
✅ Resultaat: je medewerkers worden gezien als autoriteiten én mensen.
2. Zet EGC in voor recruitment & employer branding
Geef potentiële sollicitanten een eerlijk en leuk kijkje in je bedrijfscultuur. Humor werkt daarbij krachtig: Omroep Brabant heeft in hun recruitmentvideo geniaal ingespeeld op een TikTok trend. Hiermee maken ze niet alleen de recruitment campagne aantrekkelijker, maar laten ze ook zien dat ze duidelijk met hun tijd mee gaan, wat voor jou als potentiële kandidaat dan weer aantrekkelijk kan zijn. En nog een bijkomend voordeel, je maakt direct kennis met je nieuwe social collega - hartstikke leuk.
✅ Resultaat: je trekt talent aan dat past bij je cultuur en waarden.
3. Laat behind-the-scenes content zien
Of het nu gaat om een brainstorm, een kantoorfeestje of een foutje dat je eerlijk durft te delen – laat zien hoe het er écht aan toe gaat. Zo deelde Upfront een eerlijke video over een gemaakte fout. Dit soort content laat zien dat je merk uit mensen bestaat, en dat maakt je sympathiek en benaderbaar.
✅ Resultaat: je bouwt vertrouwen en laat zien dat je transparant durft te zijn.
4. Deel een ‘day in the life’ van je medewerkers
Een werkdag door de ogen van een collega is super waardevol. Van een rustige kantoordag tot een dag op een groot event bij DHL: zulke video’s geven een beeld van de werkervaring én maken nieuwsgierig. Perfect voor zowel klanten als toekomstige collega’s.
✅ Resultaat: mensen krijgen gevoel bij je bedrijfscultuur én het team.
Hebben we je kunnen inspireren? Mooi. Want als je het aan ons vraagt, zit de kracht van een sterk merk niet in enkel gelikte campagnes, maar juist mensen erachter. Dus geef je team het podium. Laat ze zien, laat ze spreken en geef daarmee jouw bedrijf een menselijk karakter.
- Carlijn