Van strategie tot SEO: dit zijn de AI-tools die je werk makkelijker maken

Hoe kies je de juiste tool in de jungle van AI? 

Nadat Open AI in november 2022 ChatGPT uitbracht, zit de ontwikkeling van AI in de lift. AI-tools schieten als paddenstoelen uit de grond. Elke week lijkt er wel een nieuwe slimme tool op te duiken die belooft je werk sneller, slimmer of creatiever te maken. We zien dat de nieuwe AI-tools steeds specifieker inzetten op het oplossen van één bepaald ding.  Denk aan tools die je tone-of-voice consistent houden, automatisch video’s genereren of je helpen om sneller conceptpresentaties te maken.  

Voor marketeers en communicatieprofessionals biedt dat volop kansen, maar ook keuzestress. Welke tools zijn écht de moeite waard? En belangrijker nog: hoe kies je een tool die bij jouw werk past? 

In deze blog helpen we je op weg. Niet met een eindeloze lijst tools, maar met een overzicht van relevante AI-oplossingen die wij (en hopelijk jij hierna ook) nú waardevol vinden. Daarnaast geven we je een aantal tips voor het kiezen van een AI-tool die bij jou past. 

afbeelding gegenereerd door ChatGPT

1. ChatGPT – De slimme multitool

De tool waar het allemaal mee begon is alleen nog maar beter geworden. In het begin was ChatGPT voornamelijk gericht op het maken van teksten, redigeren en antwoord geven op jouw vragen. Tegenwoordig kan het veel meer. Je hoeft geen technisch wonder te zijn om ChatGPT te laten doen wat jij wil. Gewoon een simpele vraag en de tool spuugt fantastische resultaten uit. Wat wel zo is: hoe specifieker en gedetailleerder jij bent, hoe beter de resultaten zijn. 

Dankzij de nieuwste versie (GPT-4 Turbo)🔥 kun je razendsnel content genereren, redigeren, herschrijven of zelfs laten brainstormen over invalshoeken. Je kunt er bovendien instructies aan meegeven, zoals tone-of-voice of doelgroep. En met aangepaste GPT's bouw je je eigen digitale assistent die precies snapt hoe jij werkt.  

Ga direct aan de slag met ChatGPT

Afbeelding gemaakt in ChatGPT

2. Jasper – Marketing op het allerhoogste niveau 

Waar ChatGPT breed inzetbaar is, gaat Jasper AI een stap verder in het schrijven van marketingteksten op maat. Jasper is getraind op marketingdata en biedt tientallen sjablonen voor onder andere landingspagina’s, e-mails, advertenties en social posts. Wat Jasper onderscheidt, is de focus op consistentie in tone-of-voice en merkidentiteit. 

Met Jasper maak je marketingplannen, unieke blogposts, gelikte online campagnes die perfect aansluiten op jouw merk. En het mooie is dat Jasper continu blijft leren en zo steeds weer een beetje betere output geeft.

Ontdek hier meer over Jasper

Bron: Jasper.ai (2025)

3. Surfer SEO – Maak teksten die vindbaar zijn 

Een briljant blog zonder bezoekers is als een billboard op een verlaten landweggetje. Surfer helpt je om content te schrijven die ook gevonden wordt. Deze tool analyseert in real-time hoe jouw content scoort ten opzichte van de concurrentie en geeft concrete suggesties: gebruik dit zoekwoord wat vaker, voeg een paragraaf toe over onderwerp X, enzovoort.  

Het mooie is dat je geen SEO-specialist hoeft te zijn. Surfer maakt het technisch ingewikkelde werk behapbaar en koppelt dat aan AI-gedreven tekstsuggesties. Zo scoort jouw tekst altijd hoog op Google, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. 

Bekijk hier surfer SEO

Bron: surferseo.com (2025)

Extra: Manus – Meerdere opdrachten tegelijk naast elkaar 

Stel je eens voor: je geeft een korte opdracht en een AI-tool plant, voert uit en levert het eindresultaat zonder dat jij tussentijds hoeft in te grijpen. Dat is precies wat Manus doet. Deze tool gaat een stapje verder dan traditionele tools door volledige workflows zelfstandig af te handelen. Manus heeft het vermogen om meerdere sub-agents (individuele hulpprogramma's) met elkaar te combineren die samen aan verschillende onderdelen van één taak werken.  

Voor marketing- en communicatieprofessionals betekent dit een verschuiving van uitvoering naar strategisch denken. Focus op het bedenken van creatieve campagnes en versterken van klantrelaties en laat Manus de operationele details afhandelen. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een website. Jij bedenkt wat er op de website moet komen en Manus helpt je van A tot Z met het ontwikkelen van deze website, zonder dat je ook maar enige ervaring hebt met coderen. 

Hoe kies je de AI-tool die bij jou past? 

De jungle van AI-tools is groot en wordt alleen nog maar groter. One-size-fits-all gaat hier dan ook niet op. Want voor elke taak zijn er soms wel 10 tools die allemaal claimen de beste te zijn. Om toch een goede keuze te maken, geven wij je een paar tips.

1. Bepaal je doel, niet de tool 

De meeste tools beloven je bergen, maar leveren niet meer dan de topjes of een klein heuveltje. Staar je dus niet blind op een tool, maar kijk echt naar wat jouw doel is. Een tool moet je ondersteunen op gebieden waar je dat nodig hebt. Zie het als een assistent die precies doet wat jij nodig hebt om jouw werk beter te kunnen doen. Wat vraag je aan deze assistent en wat blijf je zelf nog doen? 

2. Vraag het ChatGPT (of een andere gratis tool)  

Het is natuurlijk wat afgezaagd, maar als iets je kan helpen bij het vinden van een AI-tool die bij jouw werkzaamheden past, dan is het ChatGPT zelf wel. Ga in gesprek met ChatGPT, leg uit wat je voor werk doet, wat je nodig hebt om resultaten te halen en wat je belangrijk vindt aan een geschikte tool. ChatGPT geeft je zo een lijst met tools of GPT’s die aansluiten op jouw behoefte. 

3. Maak gebruik van de trial versies 

Veel tools bieden je de mogelijkheid om een paar dagen of soms zelfs een maand een gratis proefperiode te starten. Ga aan de slag met de tool en bekijk of het aansluit op jouw behoeften. Test de tool bijvoorbeeld op de volgende punten:  

  • Werkt het echt zoals jij wilt?  

  • Bespaart het tijd of kost het je juist extra tijd?  

  • Is de output goed genoeg of moet je veel corrigeren? 

  • Vind je de tool makkelijk te gebruiken of is het juist heel complex? 

Sluit de proefperiode wel op tijd af, zodat je niet per ongeluk toch een maand of zelfs een heel jaar vastzit aan een abonnement. 

4. Bekijk reviews en tutorials op YouTube

YouTube staat vol met reviews en tutorials over bijna alle beschikbare AI-tools. Zoek de betreffende tool op en kijk of er onafhankelijke content creators een video over hebben gemaakt. Vaak hebben de ontwikkelaars van de AI-tool ook een eigen YouTube-account. Daar kun je al veel leren over het gebruik van de tool.

Conclusie 

AI is er en wij maken er gebruik van. Hoe? Dat is voor iedereen verschillend. Als de ene tool voor iemand werkt, hoeft dat niet te betekenen dat dat ook voor jou geldt. Een AI-tool kiezen is net als het kopen van nieuwe schoenen. De kans is groot dat je er eerst een paar past, voordat je het perfecte paar gevonden hebt.

- Daan

Volgende
Volgende

Waarom je in 2025 wél met een projectbureau wil werken