Van theorie naar praktijk: creëer houvast in jouw contentstrategie

Een contentstrategie bouwen? Makkelijker gezegd dan gedaan. Voor je het weet, zie je door de contentbomen het bos niet meer. Een contentstrategie helpt je om doelgericht en consistent te communiceren met je doelgroep. Maar hoe bouw je een strategie die écht werkt?  Een sterk model kan je helpen om richting geven aan je content aanpak. Welke past bij jou? We nemen je mee!

Theory of change framework

Bij het maken van content denk je vaak aan wat het jou als bedrijf oplevert: zorgen dat je meer sales binnenhaalt, meer bezoekers naar je website, enzovoorts. Echter werkt het bij deze theorie net even anders. Dit model kijkt niet naar wat jíj wilt bereiken, maar naar welke verandering je bij je doelgroep teweeg wilt brengen. In deze theorie baseer je de strategie op 4 factoren; Inputs, outputs, outcomes & impact.

  • Inputs: wat breng jij als merk in? Dit zijn de middelen die je nodig hebt om jouw strategie tot leven te brengen. Denk aan: tijd, budget, missie en expertise.

  • Outputs: dit is de concrete content die je maakt: video's, events, blogposts.

  • Outcomes: het effect dat je content (outputs) heeft op het gedrag, kennis en houding van je doelgroep. Dit kan zowel korte- als middellange termijn effect zijn. Denk aan bewustwording vergroten of effectief aanzetten tot actie.

  • Impact: het einddoel en de transformatie die je teweeg wilt brengen op lange termijn. Bijvoorbeeld een duurzamere wereld.

Stel, jouw merk zet zich in voor een beter milieu. Dan ontwikkel je video's en artikelen die jouw groene missie onder de aandacht brengen. Denk aan de succesvolle campagne van Patagonia, dat naast storytelling ook écht acties onderneemt voor het milieu. Patagonia heeft als doel om CO2 neutraal te worden als merk, dit vormt voor hen de input. De output die daaruit voortkomt zijn video’s waarin ze op een transparante wijze communiceren over wat zij doen om een steentje bij te dragen aan het milieu. De interactie op socials met hun volgers zorgt ervoor dat er een gesprek op gang komt over het onderwerp. Wat vervolgens als bredere verandering bij te kunnen dragen aan een duurzamere wereld.  

Zo pas je het ‘Theory of change’ model zelf toe!

Eigenlijk vul je hem achterstevoren in:

  1. Bepaal je impactdoel → Wat wil je écht veranderen in je markt of bij je doelgroep?

  2. Werk terug naar outcomes → Hoe meet je dat je doelgroep verandert?

  3. Ontwikkel je outputs → Wat voor content zet je in om dat te bereiken?

  4. Zorg voor de juiste inputs → Wat heb je nodig om dit waar te maken?

Foto via Unsplash

Brand Archetype Alignment

Elk merk heeft een eigen persoonlijkheid. De theorie van het ‘Brand Archetype Alignment’ helpt je die persoonlijkheid te vinden en consistent uit te dragen. De bedenker van dit model, Carl Jung heeft twaalf archetypes vastgesteld. Kies het archetype dat jouw doelen versterkt en bij jouw merk past. Een aantal voorbeelden:

  • The Creator - de schepper - wil originaliteit en innovatie (bv. Apple, Lego).

  • The Jester - de nar - wil speelsheid en humor (bv. M&M’s, Ben & Jerry’s).

    The Hero - de held - wil uitdagingen overwinnen (bv. Nike, Red Bull).

Om een duidelijke contentstrategie vast te stellen kies je een archetype die jouw doel versterkt. Denk bijvoorbeeld eens aan het merk ‘Innocent Drinks’. Dit merk ademt De Jester: speelse taal, humoristische posts en een losse, toegankelijke stijl. Van gekke woordgrappen op hun verpakkingen tot vrolijke social content—je herkent ze meteen. Het kiezen van een sterk archetype geeft niet alleen richting, maar maakt het vertellen van jouw merkverhaal een stuk makkelijker.

Zo pas je het ‘Brand Archetype’ model zelf toe:

Bepaal het archetype dat past bij jouw merk

  • Wat is de kern van jouw merk?

  • Welke emotie wil je oproepen bij je doelgroep?

  • Wat zijn je merkwaarden en hoe communiceren je?

Pas je communicatie aan op je archetype

  • Tone of Voice: Een ‘Rebel’ gebruikt lef en durft te provoceren, terwijl een ‘Caregiver’ warm en ondersteunend communiceert.

  • Contentvormen: Een ‘Nar’ maakt speelse en humoristische content, terwijl een ‘Wijze’ vooral informatieve blogs en whitepapers publiceert.

  • Visuele stijl: Kleuren, lettertypes en fotografie moeten passen bij de persoonlijkheid van je merk.

Consistentie is key!

  • Of je nu een social media post, een blog of een event organiseert, zorg ervoor dat je merkpersoonlijkheid overal doorschemert.

Bron: (12 Brand Archetypes Definitions, Colors, Examples, Guide | Map & Fire, 2022)

Triple Bottom line Framework

Winst maken? Mooi. Maar impact maken? Nóg beter. Dit model is opgebouwd uit de bekende drie P’s: People, Planet, Profit. Het helpt je om niet alleen te kijken naar winst en financiële prestaties, maar ook naar een maatschappelijke en ecologische impact. Stap twee is om dit vanuit je bedrijfsvoering te verweven in je contentstrategie.

  • People: laat zien hoe je mensen, zoals je medewerkers, klanten en de maatschappij ondersteunt. Denk aan eerlijke lonen, diversiteit, inclusie werkgeluk en positieve sociale impact.

  • Planet: geeft aan welke impact jouw merk op het milieu heeft. Hou je bijvoorbeeld rekening met CO2-uitstoot, scheid je het afval en gebruik je groene energie.

  • Profit: maak duidelijk hoe klanten door iets te kopen bijdragen aan positieve verandering.

The Body Shop gebruikt dit model al jaren. Zij vertellen niet alleen over hun duurzame producten, maar laten ook zien hoe ze wereldwijd gemeenschappen ondersteunen. Bijvoorbeeld met hun Community Fair Trade-programma, waarin ze eerlijke lonen en werkomstandigheden garanderen voor producenten. Binnen hun content delen ze verhalen van hun boeren en leveranciers om de eerlijke menselijke kant te laten zien en daarnaast betrekken ze klanten bij sociale acties. Zoals petities en campagnes tegen dierenmishandeling.

Foto via Unsplash

Zo pas je het ‘Triple bottom line framework’ zelf toe

Bepaal je duurzame boodschap

  • Hoe draagt jouw bedrijf bij aan People, Planet & Profit?

  • Wat zijn je kernwaarden op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke impact?

Maak content die elk van de drie P’s ondersteunt

  • People: deel verhalen over inclusieve werkcultuur, teamontwikkeling of community-projecten.

  • Planet: creëer content over duurzame initiatieven, CO₂-reductie of circulaire oplossingen.

  • Profit: laat zien hoe duurzaamheid ook financieel rendement oplevert (bijv. lagere kosten door minder verspilling).

Zorg voor echtheid en transparantie

  • Vermijd ‘greenwashing’! Zorg ervoor dat wat je claimt, ook echt onderbouwd wordt met cijfers, cases en acties.

  • Laat zien wat goed gaat, maar ook waar je nog stappen te zetten hebt.

Maak het interactief en deelbaar

  • Gebruik social media, infographics, video’s en storytelling om de impact van je bedrijf tastbaar te maken.

  • Betrek je doelgroep! Vraag hen hoe zij denken over duurzaamheid en wat ze belangrijk vinden.

Hopelijk heeft deze blog je weer nieuwe inzichten gegeven! Of je nu aan de slag gaat met Theory of Change, je merkpersoonlijkheid versterkt met het Brand Archetype Alignment Model, of impact maakt met Triple Bottom Line—elk model helpt je om strategischer en effectiever te communiceren.

Welk model past het beste bij jouw merk?

- Britt

marketing - contentstrategie - merken
Vorige
Vorige

Meet Lisa

Volgende
Volgende

Meet Carlijn