VIER DAGEN LOPEN, ZEVEN DAGEN FEESTEN: DE VIERDAAGSE ZIJN LOS

Vier dagen lopen, zeven dagen feesten: De Vierdaagse zijn los!

De mooiste week van het jaar. De Limburger in mij zegt: carnaval. De Nijmegenaar in mij zegt: De Vierdaagse(feesten). Deze week wordt De Nijmegenaar in mij wakker geschud en de Limburger doet gewoon gezellig mee! Afgelopen weekend is het startschot van de Vierdaagsefeesten gegeven. Vandaag zijn de wandelaars begonnen aan hun de uitdaging: De Vierdaagse. 

‘’Vier dagen lopen, zeven dagen feesten’’

Wat een heerlijke pay-off, toch? In zes woorden worden deze dagen samengevat. Het is niet minder, maar eigenlijk nog veel meer. De Vierdaagse zitten hier in het bloed, het leeft. Meer dan 1000 optreden verdeeld over 40 podia zorgen ervoor dat iedereen zich vermaakt. Vorig jaar is er zelfs een recordaantal bezoekers geteld: 1.6 miljoen! Ook leuk om te weten: er kunnen 47.000 mensen de Vierdaagse lopen en zij hebben 77 verschillende nationaliteiten. En dit jaar is de 50ste editie van de Vierdaagsefeesten en de 103de van de Vierdaagse.

Hoe knap ik het ook vind wat de wandelaars doen, ik ben niet zo van het wandelen. Geef mij maar een zonnetje, lekkere muziek en goed gezelschap. Naast dat ik van de daken wil schreeuwen dat iedereen dit moét komen ervaren, wil ik jullie ook meenemen in mijn TOPS van de Vierdaagse.

Muziek

Deze week is er écht voor elk wat wils. Je heupen losgooien op hete salsa nummers? Ga naar de Hennes Latin Stage. In de categorie Nederlandstalige muziek kun je dit jaar lekker meezingen met onder andere: Corry Konings, Frans Duijts, Gerard Joling en Snollebollekes. Meer zin in zwoele Jazz-sounds? Otis park is the place to be met optredens van bijvoorbeeld Jazz Republic Sessions die steeds andere gasten meenemen. Dansen alsof je op Ibiza staat, ga dan naar Kris Kross Amsterdam of Tony Junior. Rap mee met Zwangere Guy, luister naar electric techno van Amy Root en ga los op de post-punk van de Viagra Boys. Wil je je even in Ierland wanen, ga dan naar Fontaines dc. Is Pop meer jouw ding, dan zul je Mozes and the Firstborn zeker kunnen waarderen. Heb je vrienden die allemaal wat anders willen? Check dan Rade aan de Kade! Zij draaien elke 15 minuten muziek uit een ander genre. Genoeg om te kiezen, lijkt mij zo.

Wil je nog meer zien? Bekijk het hele programma hier.

Activiteiten

Naast muziek is er nog veel meer te doen. Massage & Yoga bij De Kaaij. In de St Stevenskerk is er een expositie over 50 jaar Vierdaagsefeesten. Op (Festival op) het Eiland kun je zelfs een workshop naaktmodel tekenen volgen. Radboud reflects geeft verschillende lezingen. Interessante onderwerpen worden hierin uitgelicht. Zoals: ‘’Ongezond eten: je eigen schuld?’’ Of ‘’Hoe fotografeer je een zwart gat?’’.

Eten

Mijn lievelingsonderwerp. Wat valt er veel en vooral lekker te eten. De foodtrucks van SMKMRKT en De Kaaij leveren zoveel keuze op dat je bijna twee keer op een dag wilt avondeten. Daarnaast bieden ook restaurants Vierdaagse menu’s aan:

Lebowski: Verschillende soorten pasta (voor 13,50 €)

Cali: Mexican streetfood & plankies (Prijzen verschillen)

Tati: Meerdere opties take-away. Zoals nacho's, Zweedse balletjes en natuurlijk burgers. Op Ma, Di & Woe kun je ook gewoon genieten van een 3-gangenmenu (voor 10 €)

Desem: Heerlijke zuurdesempizza’s. Drie soorten tijdens de vierdaagse (12,50-14 €)

And lots and lots moreeeeeeee…

Drinken

Ja, moet ik daar nog iets over zeggen? Overal is er drinken, alles wat je maar wilt. Koffie, champagne, bier, wijn, fris. Verzin het en iemand verkoopt het. Aan het begin van de stad is het 6 bier voor 10 euro en meer in het centrum wordt het 5 voor 15 of 2,90 per los biertje. Toch goed om te weten ;)

TIP: In principe mag je je eigen drinken meenemen. Dus doe een klein rugzakje om en stop er een paar blikjes in.

TIP 2: In het centrum staan allemaal gratis waterpunten. Neem hiervoor wel je eigen flesje mee.  

Hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips. Alle lopers wens ik ontzettend veel succes voor iedereen:

Geniet en maak plezier!

Liefs, 

Jana

De Waal in vlammen - Vierdaagse(feesten) 2019

Foto credit: Renee Verhagen

IMG_20190715_233220.jpg
IMG_20190715_225743.jpg